Čínská burza BTCChina zastavila obchodování s bitcoinem. Jeho kurz poté zrychlil propad

Hlavní čínská bitcoinová burza BTCChina zastaví k 30. září veškeré obchody s touto kryptoměnou. Důvod nesdělila. Od čtvrtka také zastavuje registraci nových uživatelů, oznámila na svém blogu.

Cena bitcoinu v reakci na toto oznámení zrychlila propad, který zahájila už v předchozích dnech. Aktuálně stojí bitcoin asi 3500 dolarů, ještě před dvěma týdny však cena atakovala hranici 5 tisíc dolarů.

Kurz bitcoinu od začátku roku vzrostl o téměř 350 procent. Od 4. září, kdy Čína zakázala jednotlivcům a organizacím získávat finance prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO), ale cena bitcoinu klesla o více než tisíc dolarů.

ICO se používá při vydávání nových kryptoměn, podle čínské centrální banky to ale představuje nelegální získávání financí. Začaly se přitom šířit zprávy, že čínská vláda hodlá domácí trhy kryptoměn zavřít, připomněla agentura Reuters.

Bitcoinu také nepomohla kritická slova ředitele největší americké investiční banky JPMorgan Jamie Dimona. Ten na investiční konferenci v New Yorrku označil měnu za podvod a prohlásil, že tato měna nebude fungovat. „Kdybychom měli bankéře, který by obchodoval s bitcoiny, ve vteřině bych ho propustil, a to ze dvou důvodů. Za prvé je to proti našim pravidlům. Za druhé je to hloupé,“ dodal. A aby toho nebylo málo, Dimon bitcoinu do budoucna předpokládá velké ztráty.

„Nám ale tak trochu hloupý připadá právě jeho výrok. Leda, že by snad soukromě spekuloval na oslabení bitcoinu a záměrně se snažil jeho cenu shodit, pak by to dávalo smysl, ale to už je trochu konspirace. Právě výrazné denní zisky a ztráty jsou pro investory do bitcoinu denním chlebem. Je to jeden z důvodů, proč je pro ně bitcoin zajímavý. I tak se cena bitcoinu za poslední rok více než zpětinásobila,“ konstatuje tým analytiků Next Finace.

Bitcoin zůstane vrtkavý

Navíc se nyní bitcoinu podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové nedaří právě i proto, že čínská bitcoinová burza BTCChina s koncem září přestane obchodovat. Tlak regulace byl podle ní příliš silný. Přitom právě čínský trh byl tím, který v posledních měsících hnal bitcoin dopředu.

„Zvykněme si na to, že bitcoin dál zůstane vrtkavý. Nicméně do budoucna bude tento alternativní způsob placení dál mít své příznivce. Tím ale neříkám, že vítězem v souboji alternativních platidel a měn musí být za 10 let zrovna bitcoin,“ říká Šichtařová. A dodává, že je potřeba se každopádně připravit na to, že se budou stále objevovat alternativy ke klasickým penězům. „Vždy tu budou ti, kteří budou toužit, aby jejich peníze nebyly ovlivňovány zásahy centrálních bank,“ dodává.