Inspekce nařídila stáhnout tunu kandovaných třešní Fruit Exclusive

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu nevyhovující šarži kandovaných třešní Fruit Exclusive, jde asi o tunu potraviny, a to kvůli zvýšenému množství barviva košenila. Od dovozce si je odebraly obchodní řetězce.

Laboratorní rozbor ve výrobku potvrdil přítomnost barviva košenila v koncentraci 517 mg/kg, právní předpis připouští maximální koncentraci v hodnotě 200 mg/kg. Dovozce, společnost POEX Velké Meziříčí, dopravil do ČR celkem 10 176 kusů potraviny, tu následně odebraly společnosti Kaufland Česká republika, Makro Cash & Carry ČR, METRO Cash & Carry SR, TAMDA FOODS, RATIO a TOMMY FINAL GROUP.

Potravina Fruit Exclusive v balení 100 gramů stažená z prodeje má označení DMT: 01 06 2018, šarže: 6481-G1018 007, Vyrobeno pro: POEX Velké Meziříčí, a.s., Třebíčská 384, 594 01 Velké Meziříčí, země původu: Nizozemsko.

Inspekce informaci o potravině vložila do evropského systému rychlého varování RASFF a s kontrolovanou firmou zahájí správní řízení o uložení sankce.