Řecko dostane od věřitelů další úvěr a zřejmě se dočká i zmírnění svého dluhu

Řecko bude moci ze záchranného fondu eurozóny ESM dostat novou část úvěru z třetího záchranného programu v sumě 8,5 miliardy eur (223 miliard korun). Rozhodli o tom ve čtvrtek ministři financí zemí eurozóny. V prohlášení ze schůzky dali ministři financí zemí eura rovněž najevo připravenost k dalším krokům zaměřeným na zmírnění řeckého dluhu hned po skončení nynějšího programu. Mezinárodní měnový fond (MMF) zároveň oznámil, že poskytne Řecku nový záložní úvěr, čímž obnoví svou finanční pomoc této zadlužené zemi.

Řecko jednalo s evropskými věřiteli o ukončení druhé prověrky záchranného programu, které je podmínku uvolnění další části peněz ze záchranného úvěru, několik měsíců. Nové peníze nutně potřebuje k červencovému vyrovnání splatných dluhů v sumě sedmi miliard eur.

Euroskupina potvrdila, že po dokončení záchranného programu v příštím roce by měla rozhodnout o opatřeních, která dál sníží řeckou dluhovou zátěž. Eurozóna je podle prohlášení připravena prodloužit splatnost dluhopisů a dál odložit platby úroků. Některé úrokové platby by podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema mohly být odloženy až o 15 let.

Peníze poskytne i měnový fond

Zasedání ministrů financí eurozóny se zúčastnila i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ta po něm oznámila, že navrhne vedení fondu, aby v zásadě schválil nový úvěr pro Řecko, velikost půjčky ale neuvedla, šéfka MMF konstatovala, že Řecko pokročilo v plnění reforem dohodnutých s věřiteli a pokrok je patrný i v postoji eurozóny ke zmírnění řeckého dluhu. Nová dlužní úleva byla pro MMF podmínkou zapojení se do finanční pomoci Řecku.

Euroskupina ocenila Atény za nedávné schválení dalších reforem, které po nich požadovali věřitelé jako podmínku dokončení nynější prověrky záchranného programu a uvolnění dalších úvěrů. Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos rozhodnutí přivítal a označil je za „velký krok vpřed“. 

Nezaměstnanost v Řecku klesla

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v letošním prvním čtvrtletí snížila na 23,3 procenta z 23,6 procenta v předchozích třech měsících, oznámil řecký statistický úřad. Z celkových 1,11 milionu lidí bez práce je 69,9 procenta nezaměstnaných dlouhodobě, to je nejméně 12 měsíců.

Problémy s hledáním práce mají nadále zejména mladí Řekové. Míra nezaměstnanosti ve věkové skupině 15 až 24 let v prvních třech měsících roku dosahovala 45 procent.

Zatím nejvyšší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v prvním čtvrtletí 2014, kdy činila 27,8 procenta.

Atény nedávno zveřejnily i data o nezaměstnanosti za březen, podle nichž její míra klesla na 22,5 procenta, nejníže od roku 2012. V únoru činila 22,9 procenta. Tyto údaje ale se čtvrtletními nekorespondují, protože vycházejí z odlišných statistik. Čtvrtletní údaje nejsou sezonně upraveny, poznamenala agentura Reuters.

Řecká ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta po poklesu o 1,1 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Vyhnula se tak návratu do recese, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu (HDP) za sebou. Vláda snížila předpověď letošního hospodářského růstu na 1,8 z dříve odhadovaných 2,7 procenta. Stejný krok udělala Evropská komise, která prognózu zhoršila z 2,7 na 2,1 procenta.