Největší hrozbou pro rozpočet je populistický vichr, myslí si Pilný

Týden v politice: Pilný o rozpočtu a pastech na peníze (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí stojí před řadou složitých úkolů – musí připravovat státní rozpočet na příští rok, řešit elektrárnu v Turecku, kauzu Diag Human a je také potřeba urychlit přípravy výstavby dalšího jaderného bloku. V pořadu České televize Týden v politice to řekl poslanec Ivan Pilný (ANO), pravděpodobný nový ministr financí. Prezident Miloš Zeman přijme Ivana Pilného v úterý v 16:30 na Pražském hradě.

Pilný věří, že státní rozpočet letos dosáhne lepšího schodku než plánovaných 60 miliard korun. A to navzdory „populistickému vichru,“ který se nyní strhl.

„Sněmovna dokázala během jednoho zasedání rozházet všechno, co pan ministr (Andrej Babiš) ušetřil a bohužel vytvořila závazky i pro další státní rozpočty,“ řekl. Naznačil, že vše nebude možno pokrýt rozebíráním rezervy, a bude muset proto požádat ostatní ministry, aby našli úspory. Zatím podle něho ekonomika funguje a vývoj rozpočtu jde správným směrem. 

Podobně vidí i rozpočet na příští rok, kde se uvažuje o deficitu 50 miliard korun. Dojde ke zvýšení důchodů, ke zvýšení platů státních zaměstnanců i ke zvýšení plateb za státní pojištěnce. 

Investovat do digitální infrastruktury, neprojíst peníze na vědu

Pilný uvedl, že mandatorní (povinně vymezené) výdaje se stále zvyšují a je velmi obtížné manipulovat se zbytkem. Je příznivcem toho, aby se peníze nespotřebovávaly, ale investovaly. „Bude-li nějaký prostor, rád bych toho využil k budování infrastruktury, jak dopravní, energetické, ale zejména digitální, kde velmi zaostáváme za Evropou a celým světem,“ řekl.

Podotkl, že nemá nic proti růstu výdajů na vědu, výzkum a inovace, pokud se změní metrika jejich hodnocení. V řadě případů jde podle něho bohužel o spotřebu. Připomněl, že vznikla řada centre of excellence (velká výzkumná střediska), která považuje za pasti na peníze. „Jakmile dojdou dotace a ony dojdou, bude velký problém je udržet,“ dodal. Jejich pracovníci by se měli připravit na to, že jednou peníze dojdou, a oni se budou muset nějakým způsobem živit sami. 

„Je to běžná praxe ve světě, je potřeba se na to připravit. Zatím bohužel během těch téměř čtyř let ten úřad, který má na starosti místopředseda (Pavel) Bělobrádek (šéf KDU-ČSL), neudělal prakticky vůbec nic,“ řekl Pilný. 

Šéf Finanční správy má mou důvěru

V další části pořadu Týden v politice hovořil pravděpodobný budoucí ministr financí o vztahu k Finanční správě. Nebude do její práce žádným způsobem zasahovat, její šéf Martin Janeček má jeho důvěru, ale měl by být opatrnější v mediálních výstupech. Finanční správa by se podle něj také neměla na všechny dívat tak, že jsou podezřelí. 

Část pořadu se věnovala i korunovým dluhopisům, energetické společnosti ČEZ a elektronické evidenci tržeb. 

Prezident Miloš Zeman přijme kandidáta na ministra financí Ivana Pilného v úterý v 16:30. Setkání se uskuteční na Pražském hradě. V pondělí to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.