Letošní rozpočet zůstává ve stínu loňských rekordů. V dubnu se ale přebytek mírně zvýšil

Přebytek státního rozpočtu ke konci letošního dubna stoupl na 6,3 miliardy korun z březnových 4,7 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí.

Loni ke konci dubna byl rozpočet v rekordním přebytku 30,5 miliardy korun, letos je to 6,3 miliardy. Důvodem výrazného meziročního poklesu je menší množství peněz přijatých z EU, dodalo ministerstvo. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Příjem peněz z EU klesl podle ministerstva letos ke konci dubna meziročně o 51,4 miliardy korun. Především v první polovině loňského roku byly propláceny relativně vysoké objemy peněz z EU. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci dubna ve schodku 7,8 miliardy korun a loni ke konci dubna ve schodku 23,7 miliardy korun, uvedlo ministerstvo. 

Porovnání vývoje státního rozpočtu v prvních čtyřech měsících roku
Zdroj: ČTK

Ke konci dubna meziročně výdaje stouply o 3,9 miliardy na 401 miliard korun, zatímco příjmy klesly o 20,3 miliardy na 407,3 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 15,7 miliardy na 201,8 miliardy korun.

„Údaje o vývoji státního rozpočtu i nadále podporují domněnku, že oživení kapitálových výdajů spolufinancované prostředky z EU se zatím nedostavilo a že jeho oživení bude letos jen pozvolné,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle ministerstva je vidět efektivita kontrolního hlášení u DPH

Příjmy rozpočtu z daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o 7,9 miliardy na 85,4 miliardy korun. Meziroční nárůst u DPH podle ministerstva jednoznačně naznačuje vysokou efektivitu institutu kontrolního hlášení v boji proti daňovým únikům.

Vládě na příjmové straně pomáhá i růst cen. Zatímco v minulých třech letech byla inflace velmi nízká, letos dosáhla v prvním čtvrtletí průměrných 2,4 procenta. A i rostoucí ceny zvyšují výběr DPH.
Marek Dřímal
ekonom Komerční banky

Naopak negativně se na inkasu projevilo například snížení sazby DPH na stravovací služby z 21 procent na 15 procent v souvislosti se zavedením elektronické evidence služeb. Od začátku měsíce března také došlo ke snížení sazby DPH z 15 procent na deset procent u novin a časopisů. Meziroční nárůst inkasa snižovalo i to, že Finanční správa zadržovala meziročně nižší částku sporných nadměrných odpočtů DPH. 

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal očekává, že ke konci roku se rozpočet uzavře se schodkem 45 miliard korun proti plánovaným 60 miliardám korun. „Vyšší růst HDP a také cen vylepší příjmovou stranu rozpočtu, zatímco investice se rozjíždí jen pomalu,“ uvedl.