V závodě přituhuje: Tesla se přiblížila na dohled General Motors

Tržní hodnota amerického výrobce elektrických vozů Tesla Inc. se dnes dopoledne přiblížila hodnotě největší americké automobilky General Motors (GM). V pondělí přitom v tržní hodnotě předstihla Tesla automobilku Ford Motor. Akcie Tesly zamířily na počátku týdne vzhůru v reakci na zprávu o prudkém růstu odbytu v letošním prvním čtvrtletí.

Akcie Tesly se dopoledne obchodovaly za 301,74 dolaru. Tržní kapitalizace firmy tak dosáhla 49,1 miliardy USD (1,25 bilionu Kč). Tržní kapitalizace GM činila 51,1 miliardy USD, uvedla agentura Thomson Reuters, která tak opravila své předchozí chybné výpočty.

Tesla v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25 tisíc vozů. Odbyt se tak meziročně zvýšil o 69 procent, zatímco v předchozím kvartálu o devět procent klesl. Údaje signalizují, že firma je na cestě ke splnění svého plánu pro první pololetí.

Odbyt Tesly nicméně výrazně zaostává za prodejem tradičních automobilek. V loňském roce Tesla dodala zákazníkům 76 230 vozů, zatímco GM prodala zhruba deset milionů vozů. Investory však podle serveru BBC láká růstový potenciál Tesly.

V letošním prvním čtvrtletí Tesla zákazníkům dodala asi 13 450 sedanů Model S a zhruba 11 550 sportovně-užitkových vozů (SUV) Model X. Firma letos hodlá zahájit výrobu nového vozu Model 3. Ten se bude prodávat za 35 tisíc dolarů (888 tisíc korun), takže bude výrazně levnější než automobily Model X a Model S, jejichž cena přesahuje 70 tisíc dolarů.

Vydáno pod