Češi kupují na splátky hlavně chytré mobilní telefony a laptopy

Češi kupují na splátky dlouhodobě hlavně chytré mobilní telefony, televizory a notebooky. V létě stoupají prodeje klimatizací, před Vánocemi se pořizují touto formou dražší dárky, například fotoaparáty. Hodně lidé využívají slevy, což je patrné hlavně na začátku roku, kdy jdou na odbyt bazény a nábytek. Videím a přehrávačům už odzvonilo. Vyplývá to z dat společností financujících nákupy na splátky.

„Laptopy či myčky na nádobí se kupují celý rok, zato pro bazény Češi překvapivě vyráží v zimě. Na začátku roku se lidé netěší jen na povánoční výprodeje, ale také na různé slevové akce na zboží, které využijí buď celoročně, nebo až v létě. V lednu si Češi udělali radost a na splátky se prodaly stovky bazénů,“ uvedl finanční expert Home Creditu Jan Holoch.

Vedle slev lidi ovlivňuje počasí. Letní vedra v červnu, červenci a srpnu motivují k nákupu klimatizace. Další vlna prodejů přichází s koncem roku. „Pod stromeček si často pořizujeme i dražší dárky. Čtvrtina herních konzolí se prodá právě v tomto měsíci, velkou část někdo nepochybně rozbalí jako dárek,“ dodal Holoch.

Zájem o telefony a další chytré technologie je podle Home Creditu mezinárodní trend. V Česku více než třetinu všeho zboží, které lidé koupí na splátky, představují právě chytré telefony. Na druhé příčce jsou televize a třetí notebooky.

Bazén
Zdroj: ČT24

„Celoročně sledujeme zájem o půjčky jak na malou elektroniku, jako jsou mobily a tablety, tak i na bílou a černou techniku. Sezonně to je hlavně zahradní technika, bazény a stavební materiály,“ doplnil obchodní ředitel úvěrové společnosti Fair Credit Tomáš Konvička. Zatímco během roku je průměrná půjčka okolo devíti tisíc korun, v sezonním období až 18 500 korun.

Ani v Profi Creditu se trendy ve spotřebitelských půjčkách od konkurence neodlišují. „Jedním z častých důvodů půjček je ale také refinancování, tedy snížení závazků z předchozích půjček,“ upozornila marketingová ředitelka společnosti Dana Hakavcová.

„Je to jen pár let, kdy se žádná moderní domácnost neobešla bez videa a DVD přehrávače. Je vidět, že se časy mění. Filmy a seriály většinou sledujeme buď na laptopech a mobilech, nebo sice na televizi, ale bez potřeby kupovat přehrávač. A úplně stejné je to s hudbou,“ uvedl Holoch. Za celý loňský rok se prodalo na splátky pár desítek DVD přehrávačů, videorekordérů a rádií.

Odzvonilo také různým přenosným zařízením na poslech hudby, například discmanům a mp4 přehrávačům. Jejich roli převzaly chytré telefony a tablety se sluchátky. Úplně nejméně na splátky kupovali lidé šicí stroje.