Další uchazeči projevili zájem o koupi OKD

Představenstvo OKD rozhodlo, že zařadí další uchazeče do nabídkového procesu na prodej těžařské firmy, která loni skončila v úpadku. ČTK to sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Řekl, že aktuální počet zájemců o firmu nemůže sdělit. Podle informací z konce roku se tehdy přihlásilo okolo deseti zájemců z Česka i zahraničí.

„Zvážili jsme všechna pro a proti. Jsme přesvědčeni, že je naše rozhodnutí jak v souladu s platnými podmínkami nabídkového procesu, tak se snahou managementu zajistit věřitelům v rámci insolvenčního procesu co možná nejlepší uspokojení jejich pohledávek,“ uvedl výkonný ředitel OKD a člen představenstva Antonín Klimša.

Noví investoři jsou podle jejich informací srozuměni s tím, že vstupují do procesu v pozdní fázi. Insolvenční správce Lee Louda podle Klimšy zařazení nových zájemců do procesu zejména s ohledem na možnou maximalizaci výtěžku pro věřitele podpořil.

Hledání strategického partnera

OKD loni skončilo v úpadku. Věřitelé firmě povolili reorganizaci. Její úspěch hodně závisí na tom, zda se firmě podaří najít strategického partnera. Ten má ve firmě zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v jednotlivých šachtách postupně přestane těžit uhlí.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už dříve řekl, že vládě navrhne, aby OKD za korunu koupil státní podnik Diamo. Uvedl rovněž, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) chtěl tomuto návrhu konkurovat a svěřit OKD státnímu podniku Prisko. Babiš to nepotvrdil, ale řekl, že předloží vládě návrh, jak spravovat černouhelnou společnost OKD v případě, že se investor do konce února neobjeví.

V OKD se dál těží. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 tisíc lidí. Na konci března chce firma ukončit těžbu ve ztrátovém Dole Paskov na Frýdecko-Místecku.