Babiš převádí Agrofert jen proto, aby ten mohl dále čerpat dotace, míní Fiala

Události ČT: Babiš už nevlastní Agrofert. Ke způsobu řešení je kritický šéf vlády i část opozice (zdroj: ČT24)

Politici většinou nepovažují vložení akcií Agrofertu a SynBiolu do svěřenských fondů za definitivní vyřešení střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle předsedy ODS Petra Fialy se Babiš Agrofertu zbavovat ani podle novely zákona o střetu zájmů nemusel, jde mu pouze o to, aby společnost mohla dál čerpat dotace a pobídky. O Babišův střet zájmů se chtějí nadále zajímat TOP 09 i KSČM.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje převedení Babišových firem do svěřenských fondů za polovičaté řešení. „Vlk zákona se nažral, ale koza obchodních zájmů Andreje Babiše zůstala celá,“ řekl.

Poslanec ČSSD Roman Váňa v pořadu Interview ČT24 řekl, že by bylo optimální, kdyby politici nebyli ve střetu zájmů se svými firmami. „Vzhledem k jiným zákonům, jako právo na majetek, to ale snadno vyřešit nejde, a zvolil se kompromis, který umožňuje obcházení. Nemůžeme vyčítat panu vicepremiérovi, že pověřil správou majetku lidi, kterým věří. Vyhověl zákonu, v tomto případě je to v pořádku,“ dodal.

Kritičtí jsou pak pravicoví politici. „Především zákon nenutí Andreje Babiše, aby někam převedl Agrofert, to dělá jenom proto, aby mohl Agrofert čerpat státní dotace a pobídky, takto je na to potřeba se dívat,“ řekl Petr Fiala (ODS) novinářům ve sněmovně.

Vliv přetrvá, míní politici

Vložení akcií do dvou fondů, které v pátek Babiš oznámil, považuje Fiala za nejméně bolestivé řešení. „On do značné míry na Agrofert mít vliv dál bude, počkejme si, jak to bude fungovat,“ dodal Fiala s tím, že mu to nepřipadá jako definitivní řešení problému střetu Babišových zájmů.

Určitý vliv na Agrofert Babišovi zůstane, míní místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Ale to jsme říkali už na začátku, že je to pro nás nějaký etický princip, že on nemá být majitelem, pokud chce být součástí vlády,“ řekl. Strana podle něj neočekávala, že se všechno vyřeší pouze přijetím novely o střetu zájmů.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že oligarchizace politiky je problém. „Nepřekvapilo nás, že se Andrej Babiš formálně odstínil od svého vlivu na Agrofert, ale téma to zůstává,“ řekl.

Babiš podle něj zůstává dál velkým politickým i ekonomickým hráčem, který bude nadále v hledáčku komunistické strany. „Formálně byla naplněna litera zákona, pokud se ale tam (ve fondu) pohybují jeho nejbližší a rodina, do budoucna určitě (Babiš) vliv má,“ řekl.