Česká ekonomika loni rostla nejvíce za osm let

Události: Rekordní růst české ekonomiky (zdroj: ČT24)

Zpřesněný odhad potvrdil loňský růst české ekonomiky o 4,3 procenta, který byl uveden již v předběžném odhadu z února. Růst za celý rok byl tak nejvyšší za posledních osm let, vyplývá z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem. Pomohly k tomu podle statistiků rostoucíspotřeba domácností a vyšší investiční aktivita.

Růst za celý rok byl loni nejvyšší za posledních osm let. Pomohly k tomu podle statistiků o 2,9 procenta rostoucí spotřeba domácností a o zhruba desetinu vyšší investiční aktivita. „Obě tyto nejvýznamnější složky domácí poptávky rostly nejrychleji od roku 2007. Za hospodářským růstem proto v roce 2015 stála spíše domácí poptávka než zahraniční obchod,“ oznámil úřad.

Loňský výsledek HDP nelze podle analytika ČSOB Petra Dufka hodnotit jinak než pozitivně. „Takto silný růst vedl k výraznému růstu nabídky pracovních míst a zajistil tak rychlý pokles nezaměstnanosti. Co ovšem nepřinesl, byla inflace. Navzdory silnému růstu zůstává česká ekonomika i nadále nízkoinflační, což si samo o sobě vynucuje uvolněnou měnovou politiku,“ uvedl.

Česká republika tak podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO překonala v roce 2015 dynamikou svého růstu mnohé ostatní země. „Ovšem vlivem odeznění jednorázových faktorů v podobě evropských dotací není nadále takový růst očekáván a ekonomika bude v příštím roce výrazněji zpomalovat,“ uvedla.

Letos vyprchají jednorázové impulzy, nicméně i růst kolem 2,5 procenta bude vzhledem k silnému základu z loňska velmi dobrým výsledkem.
Eva Zamrazilová

Meziroční růst za samotné čtvrté čtvrtletí byl ale navzdory navýšení na rovná čtyři procenta ve zpřesněném odhadu pomalejší než v předchozích dvou čtvrtletích a stejný jako v 1. čtvrtletí. 

Ve struktuře růstu nabídkové strany HDP zklamal průmysl. Jeho slabší výkon je důsledkem havárie litvínovské rafinerie a odstávky tří bloků dukovanské jaderné elektrárny.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Na růstu ekonomiky se nejvýznamněji podílel zpracovatelský průmysl, a to i přes své mírné zpomalení tempa růstu na konci roku. Dařilo se zejména výrobě dopravních prostředků, kovů, plastových výrobků či výrobě potravin. K hospodářskému růstu dále významně přispěla i většina odvětví služeb. Například obchod, doprava, ubytování a pohostinství, informační a komunikační činnosti a veřejná správa.