Vyšší daňové slevy na děti se blíží, návrh míří ve sněmovně ke schválení

Vyšší daňové slevy na děti se blíží, návrh míří ve sněmovně ke schválení (zdroj: ČT24)

Naděje na nižší daně pro živnostníky s výdajovými paušály sílí. Lidovci chtějí na nejbližší koaliční radě projednat vrácení slev na dítě i na partnera těm, kteří paušály využívají. Se stejným návrhem přišla i opoziční ODS. Ministr financí Andrej Babiš je o tom ochotný jednat. Návrh na vyšší daňové slevy na děti míří ve sněmovně ke schválení.

Sněmovna propustila do třetího čtení novelu zákona o daních z příjmů, která od letošního roku zvyšuje daňovou slevu. Sněmovna by ji mohla schválit v takové podobě, která umožní uplatnit vyšší slevu už od počátku roku. Původně měla novela vstoupit v účinnost už od letošního 1. ledna, to se ale nestihlo. Rozpočtový výbor přijal loni v listopadu pozměňovací návrh, který umožní, aby se vyšší slevy daly uplatnit již od počátku letošního roku.

Daňové zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má vzrůst o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá. Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13 404 korun ročně. U druhého dítěte by měla roční částka stoupnout ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 korun na 20 604 korun.

Sleva na dani i pro ty, co uplatňují paušály?

V druhém čtení mohli poslanci přednášet pozměňovací návrhy. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura předložil návrh, který umožní obnovit slevy pro manželku a děti i pro ty živnostníky, kteří využívají při výpočtu daně z příjmů výdajové paušály. Paušály slouží k tomu, aby podnikatelé nemuseli dokládat podrobně veškeré daňové výdaje.

To je třeba případ malíře pokojů Vladimíra Schejbala, který má tři děti. Říká, že nechce schovávat každou fakturu a účtenku, využívá pro svou živnost 80procentní výdajový paušál. A právě proto zaplatí letos Vladimír Schejbal na daních o 51 tisíc víc než třeba před čtyřmi lety. Na rozdíl od živnostníků, kteří účtují, si totiž nemůže od roku 2013 z daní odečíst své tři děti.

Znám spoustu případů, kdy oba dva rodiče jsou živnostníci danící paušálem a oni se ptají: Proč my, kteří vychováváme dvě, tři, čtyři děti, nemáme tu možnost.
Marian Jurečka
1. místopředseda strany (KDU-ČSL), ministr zemědělství>>

A pro je i TOP 09, která před třemi lety ještě za Nečasovy vlády právě s ODS slevy pro živnostníky rušila. „Pokud jim současná vláda sebrala všechny ty již schválené výhody, tak je na místě vrátit alespoň tu výhodu minulou,“ uvedl předseda strany TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Podle ministra financí a předsedy hnutí Andreje Babiše se o návrhu dá diskutovat. „Máme ale i problém, že dáváme daňové bonusy, devět miliard, i podnikatelům, kteří nevykáží žádný zisk,“ vysvětluje.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock

Obnovení daňových slev by pomohlo zhruba stovce tisíc živnostníků, kterým by stát vrátil asi dvě miliardy ročně. ČSSD se ale k návrhu staví skepticky. „Ti, kteří využívají paušál, tak samozřejmě čerpají výrazné daňové zvýhodnění, a to opatření bylo učiněno právě proto, aby se srovnalo zdanění živnostníků a zaměstnanců,“ říká premiér a předseda strany ČSSD Bohuslav Sobotka.

Koaliční rada o tom bude jednat nejpozději v únoru. Pokud se nedohodne, jsou lidovci připraveni napadnout současný zákon u Ústavního soudu.