Internet versus televize trochu jinak: Rostoucí pokrytí LTE ruší televizní signál

UDÁLOSTI: LTE se rozšiřuje, ale také ruší televizní vysílání (zdroj: ČT24)

Rychlý mobilní internet LTE nebo 3G není k dispozici již pouze na necelé pětině území Česka. Jak vyplývá z čerstvě zveřejněných dat Českého telekomunikačního úřadu a operátorů, nejhůře je pokrytý Liberecký kraj. Rozšiřování rychlého mobilního internetu ale nevítá každý. Problém představuje pro ty, kdo raději než internet sledují televizi. LTE totiž v některých případech televizní signál ruší. Český telekomunikační úřad závady prověřuje zdarma. Přibližně v polovině případů se podezření potvrdí, odstranění závady je potom již na operátorovi.

Na území České republiky stojí více než pět tisíc vysílačů, které umožňují připojit se k internetu prostřednictvím technologie LTE. Ta by měla umožňovat download několikanásobně rychlejší oproti 3G. Ovšem ani technologie třetí generace ještě nepokrývají celé Česko. Připojení prostřednictvím 3G nebo LTE je k dispozici na 82 procentech území. Operátoři chtějí nadále rozšiřovat především pokrytí LTE, současný počet vysílačů chtějí postupně ztrojnásobit.

Telekomunikační úřad rozšiřování nové technologie pravidelně kontroluje. Tento týden vyrazil s měřícím vozem na české dálnice, které by měly být pokryté takřka beze zbytku. Alespoň na D1 to potvrdil i test ČTÚ. Dostatečný signál všech tří operátorů byl na všech odpočívadlech mezi Prahou a Brnem a z 90 procent byla pokrytá i dálnice dále na Kroměříž i Ostravu. „Výsledek by se dal říct, že je uspokojivý,“ poznamenal Karel Holek z ČTÚ. Všechna data z měření ale bude mít úřad k dispozici až za několik týdnů, potom aktualizuje mapu pokrytí, kterou vytváří. „Všechna data, která naměříme, poskytneme uživatelům v podobě open data i v podobě aplikace, kde si budou moci zobrazit úroveň signálu v mapě,“ slíbil Karel Holek.

Již dosavadní spouštění LTE připojení ale poukázalo na problém, který s sebou nová technologie přináší. Za určitých okolností totiž ruší televizní vysílání. LTE funguje na těchtýž frekvencích jako některé televizory. Ty potom místo očekávaného programu ukazují divákům kostičky nebo černou obrazovku. „Několikrát do minuty obraz úplně zmizí, naskočí černý monitor a na něm je hláška ‚není signál',“ popsala majitelka televizoru rušeného LTE Irena Štěpánková.

Když problém trval rok, obrátila se na telekomunikační úřad. Ten rušení vysílání prověřuje zdarma. Ne vždy je příčinou skutečně mobilní internet, zhruba v polovině případů však ano. „Zjistíme, že LTE je tady hodně blízko a že je silnější než televizní signál,“ upřesnil technik ČTÚ. V tom případě úřad podle jeho mluvčího Martina Drtiny předává problém příslušnému operátorovi. „Nařizujeme operátorovi, aby na vlastní náklady odstranil zdroj rušení,“ přiblížil mluvčí.

Na telekomunikační úřad se kvůli problémům s příjmem televizního vysílání obrací asi 200 lidí za měsíc. Podle Českých radiokomunikací by jich ale mohlo být ještě více. Lidé však často neví, že se na ČTÚ můžou obrátit a za opravy, na které mají nárok, zbytečně platí.

Vydáno pod