Společnost Eni objevila obří naleziště plynu ve Středozemním moři

Italská energetická skupina Eni narazila v egyptských pobřežních vodách na rozsáhlé naleziště zemního plynu. Jde podle ní o doposud největší plynové pole objevené ve Středozemním moři a možná o jedno z největších na světě. Na ploše zhruba stovky čtverečních kilometrů by se mohlo nacházet 850 miliard krychlových metrů plynu.

Naleziště bude podle Eni schopné několik desetiletí pokrývat egyptskou poptávku po plynu. „Tento historický nález dokáže změnit vývoj egyptské energetiky,“ uvedl šéf podniku Claudio Descalzi. Firma ohlásila nález pouhý den poté, co se Descalzi setkal s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím.

Společnost Eni působí v Egyptě již déle než 60 let prostřednictvím své divize IEOC a patří mezi největší producenty energie v zemi.

Eni objevila v egyptských pobřežních vodách zásoby zemního plynu (zdroj: ČT24)

Egyptské parlamentní volby se budou konat od října do prosince

Dlouho očekávané parlamentní volby v Egyptě se budou podle volební komise konat ve dvou etapách od 17. října do 2. prosince. Země nemá parlament od června 2012, kdy jej rozpustil soud. Zákonodárnou moc v zemi nyní drží prezident Abdal Fattáh Sísí, jenž se do úřadu dostal v důsledku vojenského puče, který před dvěma lety svrhl po masových protestech demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Původně Sísí sliboval nové volby už na počátek roku 2014. Jejich termín se opakovaně oddaloval. Naposledy letos v březnu se plánovaný začátek první fáze hlasování odsunul kvůli rozhodnutí ústavního soudu, který prohlásil část Sísího volební reformy za neústavní.

Celkem 568 členů jediné egyptské parlamentní komory budou voliči vybírat složitým systémem ve dvou etapách. Nejprve budou moci své hlasy odevzdat Egypťané žijící v zahraničí, a to už 17. a 18. října a v druhé fázi 21. a 22. listopadu. V samotném Egyptě se volby uskuteční nejprve ve 14 z 27 governorátů, a to 18. a 19. října. Tito voliči se pak k urnám vrátí ještě od 26. do 28. října, aby vybrali z kandidátů postoupivších do druhého kola. Ve druhé fázi si zástupce v zákonodárném sboru vyberou obyvatelé zbylých 13 governorátů. První kolo této části voleb proběhne od 22. do 23. listopadu, druhé kolo od 30. listopadu do 2. prosince.

Poslední parlamentní volby proběhly v Egyptě na konci roku 2011 poté, co revoluce v rámci takzvaného arabského jara svrhla autoritářský režim dlouholetého egyptského prezidenta Husního Mubaraka. V červnu 2012 ale soud demokraticky zvolený sbor rozpustil.

Egyptská vláda označuje konání parlamentních voleb za nový milník na cestě k demokracii v zemi. Řada aktivistů ale Sísího kritizuje za tvrdý postup vůči islamistické i demokratické opozici, který ji prý do jisté míry zbavil schopnosti účinně oponovat prezidentovým příznivcům v nadcházejících volbách.