Sobotka: Zákon o tržní síle zkultivoval chování obchodních řetězců

Praha - Novela zákona o významné tržní síle pomůže zemědělcům, potravinářům, ale i spotřebitelům, kteří mají zájem o kvalitní české potraviny, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Za pět let praxe se podle něj ukázalo, že zmíněný zákon zkultivoval chování obchodních řetězců vůči potravinářům a zemědělcům.

Sobotka: Zákon o tržní síle zkultivoval chování řetězců (zdroj: ČT24)

Zákon o významné tržní síle platí v Česku od roku 2010. Podle Sobotky se jednoznačně ukázalo, že kultivuje chování v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. „Do značné míry zkultivoval i chování řetězců vůči potravinářům a zemědělcům,“ podotkl premiér.

Šéf kabinetu je přesvědčen, že se vyplatilo podobný zmíněný zákon posvětit. „Ukazuje se, že jakmile Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal šetřit některé nekalé praktiky obchodních řetězců, tak reagovaly změnou a úpravou svého chování,“ konstatoval Sobotka.

Řetězce jsou v pokušení zneužít významnou trží sílu, míní premiér

Nyní je na zákonodárcích, aby zákon zpřesnili a zajistili jeho lepší vymahatelnost, upozornil premiér. ÚOHS by měl na základě novely lépe dohlížet na chování a postupy obchodních řetězců. „Myslím, že je evidentní, že tu mají významnou tržní sílu, že jsou minimálně v pokušení, aby ji zneužily,“ prohlásil Sobotka. K řadě případů už došlo v uplynulých letech, připomněl.

  • Novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití. Dosavadní vymezení pojmu totiž podle antimonopolního úřadu dávalo možnost minimálně dvojího výkladu.
  • Nově má být zneužitím tržní síly například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.
  • Někteří obchodníci vyžadují například takzvané regálné, aby zboží umístili na lepším místě v obchodu.

Ministerstvo zemědělství novelu podporuje, stejně tak Agrární komora. „Je důležité, aby potravináři a zemědělci věděli, jaká je konečná cena – to znamená za jedno zboží jedna faktura bez jakýchkoli bonusů. I pro spotřebitele to bude přínos, protože je možnost, že cena zboží by mohla do budoucna klesnout a mohli by mít nárok na kvalitnější zboží,“ poznamenal prezident Agrární komory Miroslav Toman.

Co dodavatelům vadí?

„Největším problémem jsou zalistovací poplatky, bonusy, různé prémie za různá výročí. Dá se to shrnout tak, že dodavatel do řetězce neví nikdy konečnou cenu, protože řetězec si vždy může přijít s jakýmkoli bonusem,“ říká Toman.

Obchodní řetězce přitom tvrdí, že novela naopak může vést ke zdražení potravin, ohrozit jejich podnikání v Česku a narušit tržní prostředí. Premiér ale takové výtky odmítá. Novela podle něj nepovede k žádným radikálním pohybům v oblasti maloobchodního trhu, jak její odpůrci „spekulativně“ naznačují.

Příklady zneužití významné tržní síly

• sjednávání nebo uplatňování smluvních podmínek, které vytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran

• sjednávání nebo získávání jakékoli platby či jiného plnění, za které nebyla poskytnuta služba nebo jiné protiplnění, nebo je nepřiměřené hodnotě skutečně poskytnutého protiplnění

• sjednávání nebo uplatňování plateb nebo jiného protiplnění za přijetí potravin do prodeje

Zdroj: Novela zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle