ČSA plně obnovily provoz, protest pilotů skončil

Praha - České aerolinie (ČSA) plně obnovily provoz, který byl v předchozích dvou dnech narušený protestem pilotů. Protestní akce už neovlivní víkendové odlety letadel ČSA. Potvrdila to mluvčí společnosti Hana Hejsková. Piloti ČSA v pátek ukončili první fázi protestu, při níž odmítli létat. České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) ale vyhlásilo stávkovou pohotovost a připravuje případnou stávku. Sdružení pilotů poukazovalo na špatnou situaci společnosti i její prodej. Protest proti převádění letadel ČSA z mateřské firmy do dceřiné společnosti v pátek ostře odsoudil premiér Petr Nečas.

„Ráda bych znovu potvrdila, že cestující Českých aerolinií se nemusejí obávat, že by jejich cestovní plány v průběhu víkendu narušila nátlaková akce odborové organizace CZALPA, která probíhala ve dnech 1. až 2. prosince 2011,“ uvedla mluvčí. „Nyní je již letecký provoz plně obnoven,“ dodala.

Mluvčí sdružení pilotů Filip Gaspar dnes potvrdil páteční informace, podle nichž měla většina pilotů ČSA nastoupit v sobotu do práce. „Stroje a kapacita jiných dopravců pomohly již v pátek eliminovat dopady aktuálního dění na cestující. Jak České aerolinie avizovaly, stejným způsobem jsou připraveny zajistit provoz i o víkendu tak, aby s jistotou probíhal zcela bez problémů,“ upřesnila dnes mluvčí ČSA.

Komentář Hany Hejskové (zdroj: ČT24)

Aeroliniím se v pátek podařilo protest eliminovat tím, že si pronajaly dostatečné množství náhradních letadel i s posádkami, které začaly létat podle letového řádu. Během pátku společnost nevypravila tři zpáteční lety, ve čtvrtek pak pětadvacet. Piloti ČSA podle Gaspara proto požádali své zahraniční kolegy, aby byli vůči nim kolegiální a při případném dalším protestu nenasazovali svá letadla na linky ČSA.