Škodovka kvůli krizi zkrátí pracovní týden

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto omezí kvůli hospodářské krizi od ledna do června výrobu na čtyři pracovní dny. Po večerním jednání o kolektivní smlouvě o tom informoval předseda firemních odborů Jaroslav Povšík. Výroba bude stát vždy v pátek, výjimkou bude linka vyrábějící Roomstery, která se zastaví vždy v pondělí. Zaměstnanci zůstanou doma za 75 procent průměrného výdělku, v únoru navíc s denním příplatkem 50 korun. Podle Povšíka se tak mimo jiné podaří zabránit propouštění kmenových zaměstnanců. Důvodem je pokles poptávky, především na nejdůležitějších západoevropských trzích.

Letos automobilka přeruší provoz 19. prosince. Výroba se původně měla rozeběhnout v pondělí 12. ledna, ale začne až v úterý 13. ledna. Od pondělí 19. ledna pak začne pravidelný čtyřdenní pracovní týden, který bude trvat až do června. V pondělí se vždy bude stát výroba roomsteru v Kvasinách, ostatní závody zastaví výrobu vždy v pátek.

Přerušení výroby se letos konalo již několik. Firma letos počítala s výrobou nejméně 700 tisíc automobilů, ale kvůli klesající poptávce způsobené finanční krizí musela produkci omezit. Očekává, že letos prodá 690 tisíc vozů, tedy o 9,5 procenta více než loni.

Kvůli krizi nedávno začala automobilka rovněž omezovat stavy agenturních pracovníků. Od září snížila jejich počet přibližně o 1500. Jsou to především cizinci, propouštění českých zaměstnanců se zatím nepředpokládá.