Babišův Agrofert uspěl, kupuje Agropol Group

Brno - Podnikatel Andrej Babiš a jeho Agrofert Holding převezme zemědělsko-potravinářskou firmu Agropol Group, která patří Jiřímu Malúšovi. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes kontrakt povolil pod podmínkou, že skupiny Agrofert i Agropol prodají sedm firem působících v pěti krajích ČR. Fúzí vznikne subjekt s konsolidovanými tržbami v hodnotě zhruba 100 miliard korun. O povolení fúze požádal Agrofert loni v říjnu.

V minulém týdnu schválil fúzi slovenský protimonopolní úřad. Obě firmy se podle Agrofertu na lokálních trzích významně nepřekrývají a spíše se vzájemně geograficky doplňují.

„Spojení obou společností zapadá do strategie skupiny Agrofert s cílem vybudovat silný agrární komplex v České a Slovenské republice, který je schopen konkurovat velkým zahraničním agrárním komplexům a s cílem být spolehlivým dodavatelem všem obchodním partnerům,“ uvedl Babiš v tiskovém prohlášení.

Hodnota transakce dosud nebyla zveřejněna, řádově ale půjde o miliardy korun. Antimonopolní úřad se příliš silného postavení Agrofertu obával, nakonec ale fúzi povolil. Andrej Babiš ale bude muset splnit některé podmínky, jako je například prodej 7 provozoven. „Ty podmínky jsou zdaleka nejtvrdší, jaké jsme kdy v souvislosti s fúzí dali,“ potvrdil předseda ÚOHS Martin Pecina.

Agrofert i Agropol musí prodat sedm firem

Podle úřadu je fúzí společností dotčeno devět zemědělských trhů, například s krmnými směsmi, výkup obilovin, výkup olejnin a průmyslových hnojiv. „V pěti krajích jsme vyhodnotili situaci jako tak vážnou, že jsme nebyli fúzi ochotni schválit bez odprodeje části nově nabytého majetku,“ uvedl Martin Pecina. Těmito kraji jsou Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Ústecký a Pardubický.

Antimonopolní úřad ale neuvedl jména firem, které bude muset skupina kvůli sloučení prodat. „To je součást obchodního tajemství,“ řekl Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS. Prodávající by totiž mohl mít v případě zveřejnění jmen těchto firem potíže s prodejní cenou. Pokud by vešlo ve známost, že Agrofert dotyčnou firmu prodat musí, zřejmě by od případných zájemců dostal nižší nabídku, než kdyby ji prodával dobrovolně.

Agrofert stále nabírá na síle

Agrofert Holding koupil v minulosti řadu potravinářských a zemědělských podniků a v některých oborech už je jeho podíl natolik silný, že to vyvolalo obavy z narušení trhu. V srpnu například povolil ÚOHS Agrofertu fúzi se skupinou První Žatecká, ale podmínil ji odprodejem některých jiných podniků ze skupiny Agrofert. V říjnu pak antimonopolní úřad, tentokrát bez podmínek, povolil Agrofertu převzetí Milkagra a olomoucké Olmy, druhé největší mlékárny v zemi. „Fúze má dopad i na potravinářství. Agrofert tím získá největšího zpracovatele drůbeže a doplní si to ke svým pekárnám, mlékárně a masokombinátu,“ potvrdil Martin Mařík z Hospodářských novin.

Konsolidované tržby Agrofertu činily předloni 83,4 miliardy korun, o rok dříve to bylo 71,4 miliardy korun. Agropol Group předloni zvýšil celkový obrat na 14,1 miliardy korun, o rok dříve to bylo 12,5 miliardy korun.

Agrofert

  • Obchoduje s komoditami chemického a zemědělsko-potravinářského sektoru.
  • Na konci roku 2007 ovládal plně či částečně asi 170 podniků v ČR, na Slovensku, v Německu a dalších zemích.
  • Počet zaměstnanců v roce 2007 ve společnostech konsolidačního celku skupiny Agrofert: zhruba 22 000 lidí.
  • Majitel Agrofertu Andrej Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších českých podnikatelů - dle časopisu Týden je druhým nejbohatším mužem v zemi (odhad jeho majetku - 50 až 60 miliard korun).
  • Podle žebříčku Czech Top 100 byl Agrofert Holding v roce 2007 pátou nejvýznamnější firmou v ČR.

Agropol

  • Skupina Agropol vyrábí krmné směsi pro hospodářská zvířata, řepkový olej a a metylester řepkového oleje, provozuje výkrmny drůbeže a zpracovatelské podniky na výrobu potravin z drůbežího masa pod značkou Vodňanské kuře. Spravuje také obilní sila, obchoduje s obilovinami, olejninami a hnojivy.
  • Hospodářské výsledky: Agropol Group předloni zvýšil celkový obrat na 14,1 miliardy korun z 12,5 miliardy Kč v roce 2006.
  • Počet zaměstnanců: Holding zaměstnává více než 3 000 pracovníků.
  • Jediným akcionářem je společnost Agropol Group B.V. se sídlem v Amsterodamu, kterou dle společnosti Čekia stoprocentně vlastní podnikatel Jiří Malúš.
  • Časopis Týden předloni zařadil Malúše v pořadí českých miliardářů do šesté desítky, přičemž jeho majetek odhadl na tři miliardy korun.
  • Postřik autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/618/61726.jpg
  • Sklizeň zdroj: agrofert.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/774/77397.jpg
  • Olma - jogurtový nápoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47954.jpg