Podepsáno, Hyundai Mobis může investovat v Česku

Praha - Firma Hyundai Mobis podepsala s českou vládou smlouvu o investici v průmyslové zóně Mošnov. Jihokorejská firma poblíž Ostravy postaví závod na výrobu automobilových světel. Stavět chce už příští rok a nabídne práci pro víc než 900 lidí. Tuzemská vláda přitom poskytne Hyundai Mobis investiční pobídky v maximální výši 433 milionů.

Pod investiční smlouvu připojili v Praze svůj podpis premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident korejské firmy Čong Mjong-čchul. Vláda smlouvu schválila už minulý čtvrtek. Stavět by se mělo začít v létě 2015. Postaveno by pak mělo být za devět až deset měsíců.

Hyundai Mobis investuje do výstavby závodu na výrobu světel pro automobily v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku čtyři miliardy korun. Firma plánuje v novém závodu vytvořit přes 900 pracovních míst, dalších zhruba 600 má vzniknout u subdodavatelů.

Tuzemská vláda poskytne Hyundai Mobis investiční pobídky v maximální výši 433 milionů. Hmotná podpora na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku bude 131 milionů. Firma taky dostane slevu na dani z příjmu po dobu deseti let až 302 milionů korun.

„Myslím, že to byla velice dobrá spolupráce mezi Moravskoslezským krajem, městem Ostrava a státní agenturou CzechInvest. Do poslední chvíle jsme soupeřili se Slovenskem, soupeřili jsme s Polskem a já jsem rád, že nakonec se Hyundai Mobis rozhodl postavit svůj výrobní podnik tady,“ prohlásil premiér Sobotka. Poskytnutá investiční pobídka by se podle něj měla vrátit do státního rozpočtu třikrát.

Hyundai Mobis v Pekingu
Zdroj: ČT24/hyundaimotorgroup.com

Jeden „Mobis“ už v Moravskoslezském kraji stojí

Podle zástupce Hyundai Mobis Ivana Leixnera je tato firma největším subdodavatelem komponentů pro automobilku Hyundai, jež má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle ní má jeden svůj závod i Hyundai Mobis, který automobilce dodává například světla, brzdy nebo palubní desky.

Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR:

„V době, kdy bude společnost přijímat zaměstnance, začne utlumovat těžbu Důl Paskov. Nová pracovní místa v tak vysokém počtu proto budou pro severní Moravu a Slezsko skutečným přínosem a tento významný investiční záměr pozitivně ovlivní tamní trh práce.“

Investice se zařadí v žebříčku investic na druhé místo co do výše investovaných prostředků za posledních pět let. Nový závod bude dodávat světla pro automobilky Hyundai v Nošovicích a Kiu v Žilině. V první fázi projektu v letech 2017 až 2020 plánuje společnost vyrobit světla pro zhruba 750 000 aut za rok, v druhé fázi po roce 2020 až pro jeden milion automobilů ročně.

„Česká továrna na světlomety v Mošnově bude mít za úkol především rychle a plynule zásobovat evropskou výrobní základnu automobilek Hyundai a Kia,“ upřesnil prezident firmy Čong Mjong-čchul. Hyundai Mobis doufá, že v regionu nalezne dostatek kvalifikované pracovní síly. Už teď jedná s úřadem práce, který přislíbil rekvalifikační kurzy na míru. Rok před dokončením závodu si podnik řekne, jaké profese a v jakém počtu bude potřebovat.

Areál továrny se rozprostře na celkové ploše 18,9 hektaru. Ostravští zastupitelé již na konci června schválili záměr prodeje příslušných pozemků v mošnovské zóně (celá zpráva). S Moravskoslezským krajem se rovněž podnik dohodl na tom, že do průmyslové zóny bude vybudována kvalitní příjezdová cesta.

Podle šéfredaktora Autoweek.cz Vladimíra Rybeckého je v automobilovém odvětví stále prostor pro další firmy. „Je tady zájem některých automobilek, speciálně korejských a v budoucnosti možná i čínských, prosadit se v Evropě. Protože Evropa je výnosný trh,“ řekl Rybecký v rozhovoru pro ČT. Zároveň však dodal: „Já bych byl velice rád, kdyby se podobná podpora, jaká se dává zahraničním investorům, poskytovala i českým firmám, které v této oblasti působí. Myslím si, že by si to zasloužily, protože odvádějí velmi dobrou práci.“