Ředitel cizinecké policie Majer končí, odejde na Slovensko. Na nástupce vypíše prezidium výběrové řízení

Končí ředitel cizinecké policie Milan Majer. Není zatím jasné, kdo ho nahradí, policie vypíše na pozici výběrové řízení, mezitím cizineckou policii dočasně povede Aleš Benedikt z pražského obvodního ředitelství. Majer u policejního sboru zůstane, ale odejde na Slovensko, kde se stane styčným důstojníkem.

Podle mluvčího policejního prezidia Josefa Bocána končí Milan Majer v čele cizinecké policie na vlastní žádost. Jeho prozatímní nástupce Benedikt v minulosti působil jako vedoucí pražské cizinecké policie. Mluvčí uvedl, že by nový stálý ředitel mohl nastoupit na počátku srpna.

Policejní prezident Martin Vondrášek Majerovo působení ocenil, podotkl, že vedl cizineckou policii v dobách, kdy se Česko potýkalo s nelegální migrací. „Provedl Policii České republiky řadou složitých situací, kterým jsme museli zejména v letech 2015 a 2022 čelit v souvislosti s nelegální migrací. Upřímně mu děkuji za jeho osobní přínos a nasazení, díky kterým se mu podařilo významně vyzdvihnout službu cizinecké policie jako celek,“ uvedl Vondrášek.

Cizinecká policie loni v Česku odhalila při migraci 29 235 cizinců, o 18 065 více než v roce 2021. Významný nárůst zaznamenala u tranzitní migrace, které se z celkového zjištěného počtu dopustilo 21 852 běženců. Významný nárůst souvisí podle policie s migrační vlnou především syrských uprchlíků.