Přibývá očkovaných proti HPV. Vakcína snižuje riziko některých typů rakoviny

Podíl dívek očkovaných ve 13 nebo 14 letech proti lidskému papilomaviru (HPV) se vrátil k 70 procentům, přibývá očkovaných chlapců. Vyplývá to z prezentace pro zdravotní výbor sněmovny. Ročně nádory ženských a mužských pohlavních orgánů, řitě nebo dutiny ústní, které jsou s nákazou HPV spojeny, lékaři diagnostikují u více než 2700 lidí, z toho u 1600 žen a 1100 mužů. Od příštího roku bude očkování hrazeno z pojištění pro jedenácti až patnáctileté.

Se zkušeností s těmito druhy rakoviny žije v Česku podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přes 30 tisíc lidí. „Celkově počet roste zejména u mužů, od roku 2000 o 53 procent. U žen došlo ke stabilizaci,“ řekl ve středu členům sněmovního výboru ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Připomněl, že u mladších žen, které postupují pravidelně screening u gynekologa, se nádory většinou podaří odhalit v časném stadiu, které je dobře léčitelné. U starších žen, které do ordinací tak pravidelně nechodí, bývá rakovina odhalená později. Ve třetím a vyšším stadiu je diagnostikováno 40 procent těchto nádorů.

Očkování proti HPV je první, které může některému nádoru předejít. Z veřejného zdravotního pojištění je od roku 2012 hrazeno dívkám a od roku 2018 chlapcům ve věku 13 a 14 let. V roce 2021, ze kterého jsou poslední uzavřená data, ho podstoupilo přes 69 procent populace dívek a 42 procent populace chlapců.

Podle odhadů ÚZIS by měla po uzavření dat v loňském roce proočkovanost překročit 70 procent populace 13letých dívek, vyšší byla naposledy v roce 2014. Chlapců by měla být poprvé očkována polovina. Muži převážně působí jako přenašeči HPV, mohou nakazit své sexuální partnerky, nádory spojené s tímto virem u nich nejsou tak časté.

Mezi jednotlivými kraji jsou v proočkovanosti významné rozdíly. V Ústeckém nebo Karlovarském kraji je očkováno přes 73 procent dívek, ve Zlínském kraji 58,3 procenta. Chlapců bylo v Ústeckém kraji očkováno téměř 52 procent, ve Zlínském necelých 28 procent. Obecně jsou méně proočkované moravské kraje.

Virem se během života nakazí 80 procent lidí, u části se ale nemoc nijak neprojeví a jsou jenom přenašeči. V důsledku nákazy sexuálně přenosným HPV virem ale vzniká 95 procent případů nádoru děložního hrdla žen. Virus je také původcem rakoviny penisu, nádorů mandlí nebo kořene jazyka.

Očkovat se mohou i starší či mladší osoby, jim ale vakcínu nehradí pojišťovna. Nejvhodnější je vakcínu podat před zahájením sexuálního života. Potřeba jsou dvě dávky, stojí od 1800 do 3500 korun.