Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.

Nedaleko zatáčky, kde před 81 lety na Heydricha Kubiš a Gabčík zaútočili, stojí památník připomínající jejich čin. Nejmocnější muž tehdejšího protektorátu Čechy a Morava a jeden ze spolutvůrců holocaustu zemřel o několik dní později. Okamžitě po atentátu následovala krutá odplata nacistů – stanné právo, masové popravy a zatýkání, vyhlazení Lidic a Ležáků.

Kubiš, Gabčík a pět dalších parašutistů padlo 18. června po boji s přesilou v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Pietní setkání zahájila skotská hymna na připomínku toho, že ve Skotsku se aktéři operace Anthropoid cvičili. „Scházíme se zde, abychom připomněli největší odbojový čin na území německými nacisty okupované Evropy,“ řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

„Je třeba připomenout, že se tak stalo v době, kdy byli nacisté na vrcholu své moci. V době, kdy se zdála jejich porážka když ne utopie, tak jako velmi vzdálený sen. Tento čin by nebyl možný bez pomoci občanů, z nichž mnozí za svou odvahu zaplatili cenu nejvyšší,“ řekl starosta.

Lidé by podle něj ve dny, jako je výročí hrdinského činu československých parašutistů, měli přes všechny rozpory, které jsou v demokratické zemi přirozené, být jednotní v tom, že chtějí žít ve svobodné, demokratické a nezávislé zemi.

Vzpomínky se účastnila i praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová, která připomněla osud rodiny. „Po identifikaci Jana Kubiše po atentátu na Heydricha přijelo do domu mojí maminky gestapo. Všechny odvezlo a věznilo v koncentračním táboře. Moje maminka byla v době heydrichiády ještě dítě, já jsem se informace dozvídala průběžně od dětství a především od své babičky – jak Jan Kubiš vypadal, že byl hezký a veselý, přestože měl poměrně těžké dětství,“ popsala. 

Připomněla, že těsně předtím, než Kubiš nastoupil do školy, zemřela mu maminka. „Samozřejmě to zanechá v dítěti stopy. Možná právě proto vyrostl v toho kluka, který bojoval za spravedlnost,“ dodala.

Krátké setkání ukončila česká a slovenská hymna a po nich také hymna britská. Na tamní pietní shromáždění navázal první ročník Sportovního rodinného dne nazvaného Operace Anthropoid 2023 v areálu Základní školy Glowackého.

Do ulic hlavního města vyjela historická tramvaj připomínající místa a události spjaté s operací Anthropoid. Jízda symbolicky začala u Pražského hradu, kde měl v Černínském paláci kancelář cíl parašutistů, Reinhard Heydrich, a končí v zastávce Karlovo náměstí blízko chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Zde parašutisté padli v boji s nacistickou přesilou.

Ve Smolině lidé uctili památku parašutisty Valčíka

Operaci Anthropoid si lidé připomněli i na dalších místech v Česku. Obec Smolina u Valašských Klobouků například uctila památku Josefa Valčíka, který byl členem výsadku Silver A a zemřel při boji s nacisty v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v Praze.

Podle redaktora ČT Josefa Kvasničky má uctění památky v obci velký význam. „Josef Valčík i v nejtěžších životních chvílích před 81 lety projevil obrovskou statečnost. Už dva měsíce před útokem na Reinharda Heydricha ho gestapo dekonspirovalo. Bylo mu na stopě, jeho fotografii pod jiným jménem zveřejnilo po celém protektorátu,“ uvedl.

Valčík následně dorazil do rodného kraje, kde se setkal s valašsko-kloboučským kaplanem, který mu rozmluvil zvažovanou sebevraždu v zájmu ochrany svých nejbližších. Valčík pak odjel do Prahy, kde navázal kontakt se skupinou Anthropoid a pomáhal jim označit nejvhodnější místo pro provedení útoku. 

Také Valčíkova rodina neušla trestu – čtrnáct členů bylo zatčeno a popraveno. Zůstalo po nich třináct sirotků. „I proto to byl pro Smolinu den významný a také velmi emotivní,“ dodal Kvasnička.