TÉMA

Den národního vzdoru

Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2023|

Kalendář se rozšíří o dva významné dny. Vzpomenou atentát na Heydricha a odchod sovětských vojsk

Český kalendář se rozšíří o dva nové významné dny. Dnem národního vzdoru se stane 27. květen v upomínce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, 25. červen se nově bude připomínat jako Den odchodu okupačních vojsk. Právě v tento den v roce 1991 z Československa odešla sovětská armáda. Příslušné doplnění zákona o státních svátcích už v minulosti schválil parlament, nyní ho podepsal i prezident Miloš Zeman.
13. 4. 2022|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|