Kalendář se rozšíří o dva významné dny. Vzpomenou atentát na Heydricha a odchod sovětských vojsk

Český kalendář se rozšíří o dva nové významné dny. Dnem národního vzdoru se stane 27. květen v upomínce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, 25. červen se nově bude připomínat jako Den odchodu okupačních vojsk. Právě v tento den v roce 1991 z Československa odešla sovětská armáda. Příslušné doplnění zákona o státních svátcích už v minulosti schválil parlament, nyní ho podepsal i prezident Miloš Zeman.

Významné dny na rozdíl od státem uznaných svátků nepatří mezi dny pracovního volna a Česko jich dosud mělo patnáct – mimo jiné den vstupu České republiky do NATO (12. březen) nebo Den válečných veteránů (11. listopad). Nově přibydou další dva.

Smrt tyrana

Den národního vzdoru připomíná atentát spoluautora takzvaného konečného řešení židovské otázky a zastupujícího říšského protektora Heydricha, který provedli 27. května 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš.

Atentát patřil k nejvýznamnějším činům protinacistického odboje na území někdejšího Československa. Pokyn k němu dala exilová vláda v Londýně, popudem byly mimo jiné nacistické popravy předních členů vojenské odbojové organizace Obrana národa.

Heydrich zemřel několik dní po atentátu na následky zranění. Nacisté při odvetných represivních akcích vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili stovky lidí. Gabčík s Kubišem zahynuli spolu s dalšími spolubojovníky 18. června 1942 po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje v Praze 2.

Odchod okupantů

Uzákonění Dne odchodu okupačních vojsk senátoři navrhli v souvislosti s loňským 30. výročím ukončení pobytu sovětských vojsk na území někdejšího Československa. Připomínat má ale i ukončení předchozích vojenských okupací českého území. Stahování sovětských vojsk trvalo půldruhého roku, poslední železniční transport přejel československou hranici 21. června 1991. Jako poslední odletěl 27. června téhož roku velitel Střední skupiny sovětských vojsk Eduard Vorobjov.

Odsun sovětských vojsk byl prvním výrazným polistopadovým úspěchem československé zahraniční politiky. K polovině roku 1991 opustilo tehdejší Československo celkem 73.500 sovětských vojáků a 39 000 jejich rodinných příslušníků, 1220 tanků, 2500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice.