Karlovarský hotel ovládá rodina ruského oligarchy, jeho provozovatel čerpal milionové dotace

Události: Pátrání po majetku ruských oligarchů (zdroj: ČT24)

České úřady pokračují v pátrání po majetku oligarchů. Zajímají se i o lidi napojené na organizovaný zločin. ČT zjistila, že je prověřovaný i hotel Venus v centru Karlových Varů. Ten ovládá rodina Alexandra Postrigana, odsouzeného bývalého guvernéra jedné z ruských oblastí. Postrigan si nyní odpykává vězení za korupci a zpronevěru.

Alexandr Postrigan je jedním z nejbohatších ruských úředníků s majetkem v miliardách korun. Před třemi lety byl v Rusku odsouzený k patnácti letům vězení.

Jeho rodina vlastní přes deset let hotel Venus v Karlových Varech. V majetkové struktuře jsou tři firmy. Hotel provozuje společnost Eurospa, nemovitost je přes Arsenij Plus vlastněná firmou Nowak Group. Ve všech firmách jsou skutečnými majiteli Postriganova dcera a jeho zeť Valerij Arakelov.

Hotel Venus
Zdroj: ČT24/obchodní rejstřík a evidence skutečných majitelů

„Majitel hotelu je Valerij Arakelov, který je Arménec,“ řekl štábu ČT obchodní ředitel hotelu Ladislav Böhm. Na dotaz přisvědčil, že spolumajitelkou firem je Postriganová.

V době natáčení v hotelu nikdo z majitelů nebyl, přesto Böhm štábu ČT řekl, že „samozřejmě jezdí svoje podnikání kontrolovat“.

Podle ruských medií byl v roce 2020 vydán zatykač také na Arakelova, tedy současného spolumajitele hotelu. „Rodina bývalého ruského miliardářského úředníka Alexandra Postrigana byla zařazena na seznam hledaných kvůli vytvoření zločinecké skupiny,“ napsal web Lenta.ru.

Milionové dotace

Hotel Venus se nachází v Sadové ulici v centru lázeňské zóny, podle Böhma sem přijíždí hosté hlavně z Německa, kteří jsou většinou rusky hovořící.

Firma Eurospa provozující hotel v minulých letech čerpala od státu dotace zhruba 25 milionů korun. Šlo zejména o příspěvky ministerstva práce a sociálních věcí na vzdělávání zaměstnanců. „Poskytovatel dotace dále provádí ověřování údajů ve veřejně dostupných rejstřících a v době poskytnutí dotace neidentifikoval (…) žádnou vazbu na organizovaný zločin v Rusku,“ uvedlo ministerstvo ve vyjádření.

Nejde přitom o jediný majetek, který české úřady na Karlovarsku prověřují. Se sestavováním českého sankčního seznamu pomáhá ministerstvu zahraničních věcí také policie a tajné služby. Z taktických důvodů ale odmítá resort dopředu zveřejňovat adepty na umístění v seznamu.