Jurečka chce zvýšit rodičovský příspěvek o 50 tisíc. Většina koalice souhlasí, ODS trápí dopady na rozpočet

Události: Koalice řeší zvýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Většina stran vládní koalice podporuje plán ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 350 tisíc korun. V podvečer o tom jednala koaliční rada. Výhrady kvůli dopadům na rozpočet má ODS. Ostatní návrh podporují. Argumentují i tím, že stát navzdory vysoké inflaci dávku více než tři roky nezvyšoval. Úterní jednání nakonec shodu nepřineslo, rokování nicméně budou pokračovat.

Podle Jurečky by mohl stát zvýšit rodičovský příspěvek už od letošního července, další varianta uvádí říjnové datum a nejzazším termínem je první leden příštího roku. Sněmovní opozice vládě vytýká, že rodičovský příspěvek nezvýšila už loni.

Například Dagmar Dandová na tříletého syna už rodičovský příspěvek dočerpala. Teď ho pobírá na mladší dceru. Aby s penězi vyšla, snaží se si přivydělávat – s hlídáním dětí tak pomáhají rodiče.

„Kdybych měla platit ještě paní na hlídání, totálně bych nevyšla. Tři sta tisíc je minimální částka, abych nějak pro ně měla na jídlo. A to nemluvím o tom, že musím platit nájem, energie jsou drahé,“ vypočítává Dandová.

I kvůli tomu teď zvažuje, že místo čtyř let bude příspěvek pobírat kratší dobu. Úvahy o navýšení peněz vítá. Ale padesát tisíc nepovažuje za sumu, která by jí nějak extra pomohla.

Piráti jsou pro pravidelnou valorizaci příspěvku

Jednání koaličních lídrů o zvýšení příspěvku začalo ve sněmovně krátce po čtvrté odpoledne. Většina vládních stan už před setkáním růst rodičovské o 50 tisíc podporovala. „My jsme navrhli už před rokem to navýšení o 50 tisíc, ale současně jsme v jednom balíčku navrhovali řešit pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku,“ připomněla místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Rodičovský příspěvek bývá čerpaný měsíčně, mezi sedmi a devíti a půl tisíci, to je na dva lidi, nejčastěji tedy na maminku a dítě. A tahle částka naprosto nedostačuje,“ dodala v Událostech, komentářích.

Navýšení takzvaného „rodičáku“ si podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba umí představit i tato vládní strana.

„My za Starosty dlouhodobě podporujeme navyšování rodičovského příspěvku, který byl naposled zvyšován v roce 2020 a jeho reálná hodnota tak od té doby klesla,“ přidává se místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Premiér Petr Fiala (ODS) ale krátce po začátku jednání koaličních špiček z návštěvy Indonésie vzkázal, že jeho strana je zatím k růstu rodičovské zdrženlivá. „Budeme se tomu věnovat v dalších dnech a týdnech. A snad bych k tomu dodal, že pokud chceme někde zvyšovat výdaje, musíme najít také úspory,“ zdůraznil předseda vlády.

Ministerstvo práce na koaličním jednání předložilo propočet, podle nějž by v případě růstu rodičovského příspěvku o 50 tisíc jen pro nově narozené děti roční výdaje státu postupně do roku 2026 vzrostly téměř o pět miliard.

Olga Richterová hovořila o chystaném zvýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Konečně, říká Juchelka

Plán ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky na zvýšení rodičovského příspěvku by ve sněmovně získal podporu. Hlasovat pro něj totiž chtějí i opoziční poslanecké kluby. „Říkám jedno slovo – konečně. My máme od června minulého roku ve sněmovně právě tisk o navýšení rodičovské. Už se o tom de facto bavíme skoro rok,“ vzkázal poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Pro navýšení o 50 tisíc hodlá podle místopředsedy SPD Radima Fialy tato strana také zvednout ruku, zároveň ale navrhuje vyšší růst příspěvku – o 90 tisíc.

Jurečkovo ministerstvo spočítalo, že pokud by měl růst rodičovského příspěvku pokrýt inflaci, musel by ho stát zvýšit o 97 tisíc korun.