Vláda se pře o rodičovský příspěvek. Jurečka ho chce vyšší, Stanjura navrhuje škrty

Události: Výše rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Mezi členy kabinetu Petra Fialy (ODS) panuje nejistota ohledně výše rodičovského příspěvku. Zatímco ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje příští rok řešit jeho navyšování, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce naopak debatovat o jeho omezení, které z úsporných důvodů navrhla Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Na jedno dítě nyní připadá příspěvek ve výši 300 tisíc korun, u dvojčat a vícerčat je vyšší. Podpora se dá čerpat až čtyři roky. Výše měsíční dávky závisí právě na délce čerpání.

Naposledy se rodičovský příspěvek zvyšoval předloni. NERV v rámci navrhovaných úspor nyní doporučuje jeho úpravy. Při zkrácení doby poskytování o rok a tomu odpovídajících sníženích celkové částky lze podle rady ušetřit pět až sedm miliard ročně. „Pokud máme nejdelší rodičovskou v Evropě – a to ne o týden nebo o dva, tak je to určitě věc, která je k debatě,“ souhlasí s ekonomy ministr financí Stanjura.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Naopak ministr práce Jurečka usiluje o zvýšení příspěvku. „Už jsme se o tom v posledních měsících bavili. Chtěl bych se vrátit v průběhu příštího roku k debatě o zvýšení rodičovského. Otázka zkracování té doby je ale pro mě s velkým otazníkem,“ uvedl. 

Automatickou valorizaci chce resort práce a sociálních věcí připravit během příštího roku. Podporuje ji také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti): „Rodičovský příspěvek nebo respektive peníze, které můžete v té době pobírat, by měl podléhat podobně jako třeba jiné věci určitému valorizačnímu vzorečku,“ řekl. 

Navyšování dávky žádá v Poslanecké sněmovně opakovaně i opozice. Úvahy o jejím snížení označuje za asociální. „Potřebujeme motivovat mladé rodiny, aby měly děti. To znamená, že rodičovský příspěvek je jedna z cest,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Říkáme, vemte ty peníze jinde a dejte je lidem, to je podle nás to nejlepší řešení,“ navrhuje pak šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. 

V rámci cílenější podpory se mají od nového roku zvýšit přídavky na děti a rozšířit by se měl i okruh rodin, které na ně dosáhnou.