Zablokovali jsme už přes 500 podvodných webů vydávajících se za státní instituce, uvedl šéf NÚKIB

Otázky Václava Moravce – 2. část: Kybernetická bezpečnost jednotlivců a firem (zdroj: ČT24)

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) už zablokoval přes pět set podvodných webů, které se vydávaly za oficiální stránky vládní instituce. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ředitel úřadu Lukáš Kintr. Přestože počet kybernetických útoků v bankovní oblasti přibývá, za posledního půl roku se podle prezidenta České bankovní asociace (ČBA) Tomáše Salomona podařilo jejich úspěšnost snížit až o polovinu.

ČBA už dříve uvedla, že s on-line krádeží setkala víc než polovina obyvatel České republiky. Za poslední dva roky dokonce počet útoků s cílem vylákat peníze z bankovních účtů vzrostl až čtyřnásobně. Podle Salomona je to přirozeným důsledkem toho, že se s větší mírou digitalizace do on-line prostředí posouvá i finanční kriminalita. 

„V digitálním prostoru na obezřetnost tak zvyklí nejsme, a i proto jsou útoky častější a útočníkům se vyplácí. Dobrá zpráva ale je, že se bankám ve spolupráci s NÚKIB a policií daří v posledním půlroce množství úspěšných útoků významně snižovat,“ doplňuje ale prezident ČBA. 

obrázek
Zdroj: ČT24

V bankovním sektoru se podle Salomona nejčastěji objevují podvody, které zneužívají naivitu klientů tím, že slibují přidělování dávek nebo nabízí zajímavé investiční příležitosti či využijí falešných profilů e-shopů. Oběťmi podvodů jsou podle něj všechny skupiny v České republice bez ohledu na věk nebo vzdělání. 

„Vdělanostní struktura útoků je velmi pestrá a obezřetnost se týká úplně každého. Lidé, kteří jsou zvyklí používat digitální zařízení a na dva kliky si pořizovat téměř cokoliv, by měli být o to ostražitější, protože tam je pozornost velmi často otupěná,“ míní.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Změnu v přístupu a postihování podvodů v on-line prostředí si NÚKIB slibuje od nového zákona o kybernetické bezpečnosti. Ten by mohl vejít v platnost ve druhé polovině příštího roku, což je podle Kintra ideální čas. „Odpovídá to mimo jiné i transpoziční lhůtě, kterou nám dává evropská směrnice, kterou musíme zohlednit,“ řekl. 

Doplnil také, že v současné době není zásadní vymezení sankcí pro dopadené podvnodníky, ale prioritou jeho úřadu je naopak posílení prevence, která počet úspěšných kybernetických útoků výrazně zmenšuje. 

V budoucnu se podle něj ale na základě nového zákona sankce za podvody zpřísní. „Je to o tom, jak sofistikovaný ten útočník je a jak snadné je ho dopadnout. Pakliže je dopaden, tak se postihování děje a jsem rád, že v této oblasti je policie čím dál víc úspěšnější,“ dodal. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podvodné SMS s příspěvky na bydlení

V posledních týdnech policie zaznamenala také podvodné esemesky týkající se vyplácení příspěvku na bydlení. Jejich součástí byl i falešný odkaz. Podle Kintra je případ i tohoto webu, který měl z lidí vylákat citlivé údaje a peníze, součástí dlouhodobé podvodné kampaně, kterou v současnosti vyšetřují kriminalisté. 

„Nerad bych mluvil za Policii České republiky, tím spíš, že tato kampaň probíhá v České republice od loňského srpna a stále běží. Její dlouhodobost je z našeho pohledu velmi problematická,“ uvedl s tím, že ve spolupráci s registrátorem webových adres v Česku CZ.NIC už úřad zablokoval na pět stovek podvodných domén. „Troufnu si říct, že takto dlouhodobě trvající kampaň jsme v České republice ještě neměli,“ zmínil.