Vondrák vystoupil z ANO. Hejtmanem plánuje zůstat, podle Havlíčka nemá podporu

Ivo Vondrák vystoupil z hnutí ANO, za které byl dvakrát zvolen moravskoslezským hejtmanem a také do Poslanecké sněmovny. Hejtmanem ale hodlá dál zůstat. Vondrák dával najevo výhrady k politickému směřování ANO, které podle něj míří příliš doleva. Spory se začaly stupňovat na podzim, kdy uvedl, že v prezidentských volbách nepodpoří předsedu hnutí Andreje Babiše. V únoru Ivo Vondrák rezignoval na post místopředsedy ANO, poté také vystoupil z poslaneckého klubu a svůj odchod načasoval na chvíli, kdy měla krajská organizace hlasovat o jeho vyloučení.

Že v ANO definitivně skončil, oznámil Ivo Vondrák po jednání moravskoslezského krajského předsednictva hnutí, které se sešlo, aby se zabývalo návrhem celostátního předsednictva na jeho vyloučení. Uvedl, že na předsednictvo šel s tím, že z ANO vystoupí.

„Důvod je prostý. Myslím si, že ta situace je rozjitřená a pro spoustu mých přátel a kolegů to začalo být nekomfortní, protože ten tlak, který se na ně vyvíjel, byl náročný,“ řekl Vondrák. Krajský předseda ANO a havířovský primátor Josef Bělica označil páteční jednání za korektní a velmi rychlé. Blíže se k rozhodnutí hejtmana nechtěl vyjadřovat s ohledem na to, že jde o personální vnitřní záležitosti hnutí ANO.

Hejtmanem – stejně jako nezařazeným poslancem – chce ale zůstat. Poznamenal, že cítí podporu krajských zastupitelů, uvedl, že mu před dvěma týdny vyjádřil zastupitelský klub ANO podporu. Ve vedení kraje chce dokončit věci, které „jsou nastartované, rozjeté“. Další jednání klubu se uskuteční v první polovině března. „Zcela určitě tam o tom řeč bude, ale já tedy pevně věřím, že pořád ještě funguje zdravý rozum. Pokud ne, tak v té politice už samozřejmě nemá cenu vůbec být,“ podotkl Vondrák.

Místopředseda ANO Karel Havlíček považuje Vondrákovo rozhodnutí vystoupit z ANO za racionální, míní však, že nemá politickou podporu k tomu, aby pokračoval v čele Moravskoslezského kraje. „Byl zvolen našimi voliči v Moravskoslezském kraji a ti svůj názor jasně vyjádřili v prezidentských volbách. Nedovedu si navíc osobně představit, jak bych dlouhodobě řídil kraj, nemám-li podporu politické strany, která mě na pozici nominovala,“ uvedl Havlíček.

Vondrák se domnívá, že Havlíček s další místopředsedkyní ANO Alenou Schillerovou budou tlačit, aby krajské ANO hejtmana vyměnilo. „To už potom bude jejich odpovědnost, co bude s tímto krajem,“ řekl Vondrák.

Členem ANO byl Vondrák šest let

Do ANO vstoupil Ivo Vondrák v roce 2017, politicky s ním ale spolupracoval již dříve. Hejtmanem Moravskoslezského kraje se stal ještě jako nestraník, ale zároveň lídr kandidátky ANO v roce 2016, o rok později byl již jako člen hnutí zvolen poslancem. Oba posty obhájil ve volbách v letech 2020 a 2021.

Loni se stal i místopředsedou hnutí, ale zároveň začal čím dál výrazněji dávat najevo nespokojenost s tím, jak se ANO politicky profiluje. Například v Interview ČT24 na počátku letošního února řekl, že je potřeba „říci, jestli jsme catch-all party, nebo chceme být levicovou stranou“ a dal najevo, že v levicovém ANO být nechce.

Viditelným projevem nesouhlasu byla podpora Petra Pavla, a nikoli Andreje Babiše v prezidentských volbách. Po nich se vztahy mezi Vondrákem a vedením ANO dál vyostřily. Na povolebním jednání předsednictva, které odmítlo jeho návrh na uspořádání programové konference, rezignoval na post místopředsedy. V úterý vystoupil z poslaneckého klubu ANO s tím, že „dospěl k závěru, že je nezbytně nutné vystoupit“. Předsedkyně klubu Alena Schillerová pak prohlásila, že Vondrák „neunesl kritiku“.

Ivo Vondrák není jediným významným ostravským politikem, který v posledních dnech opustil ANO. Totéž učinil ostravský primátor Tomáš Macura a jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová. Ani oni nesouzněli s nynějším politickým směřováním ANO a stejně jako Vondrák nepodpořili v prezidentských volbách Babiše. Macura i Bajgarová ale také skončí ve vedení města. Po jednání městského zastupitelského klubu se dohodli, že oba a ještě další náměstkyně Kateřina Šebestová (ANO) do půl roku rezignují.

Macura nyní řekl, že očekával, že v ANO skončí i Vondrák. „Krok pana hejtmana jsem očekával. Nikdo normální nechce být tam, kde vás nechtějí. Že to je z hlediska hnutí politika krátkozraká, je věc druhá,“ uvedl.