Pavel odtajňuje členy hradního týmu. Diplomacii povede Zajíček, protokol Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede pod novým prezidentem Petrem Pavlem klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Post ředitele protokolu obsadí dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Informovala o tom Markéta Řeháková, manažerka komunikace zvoleného prezidenta.

Velvyslanec Zajíček aktuálně působí v Bruselu na pozici stálého zástupce Česka ve Výboru stálých zástupců (COREPER I). „Rozhodující pro mě byly nejen jeho zkušenosti z diplomacie a znalost evropské politiky, ale i výborné reference na zvládnuté české předsednictví v Radě EU, ke kterému Jaroslav Zajíček výrazně přispěl,“ zdůvodnil svůj výběr Pavel.

Důležitý je podle něj i shodný pohled na priority, o které by se měla česká zahraniční politika opírat. K těm patří i posilování vztahů s partnery v transatlantickém prostoru a důraz na hodnoty, které s tím souvisí. „Těší mě, že mám šanci přispět k renesanci aktivní zahraniční politiky, abychom svými kroky dávali jasně najevo, že Česká republika je pevnou součástí společenství demokratických zemí a také sebevědomým a důvěryhodným partnerem,“ uvedl Zajíček.

Pernický stál v čele ambasád v Bělorusku a v Gruzii a v minulosti vedl na ministerstvu zahraničí protokol. „Oceňuji zkušenosti, které Tomáš Pernický nasbíral při svém působení na komplikovaných diplomatických misích, ať už v Bělorusku, nebo dříve v Gruzii a na Ukrajině, kde musel nést odpovědnost i za složitá rozhodnutí,“ vysvětlil svůj výběr nově zvolený prezident.

Místo ředitele zahraničního odboru na Pražském hradě je neobsazené od doby, kdy jej počátkem tohoto roku opustil nový velvyslanec České republiky v Bratislavě Rudolf Jindrák. Odbor protokolu vede Vladimír Kruliš, který podal na konci ledna výpověď. Podle spekulací by mohl zamířit do čela kanceláře České národní banky.