Lékový úřad pozastavuje distribuci některých šarží prevenaru a hexavakcíny

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil očkování některými šaržemi vakcín Prevenar 13 a Infanrix Hexa. Rozhodnutí se vztahuje i na distribuci a výdej obou léčiv. Úřad o tom informoval v úterý 22. listopadu. Jako důvod uvedl prověření možné závady v jakosti. V e-mailu, který dětským lékařům přišel od České pediatrické společnosti, nebyly žádné možné vedlejší účinky uvedeny.

SÚKL prověřuje podezření na možnou závadnost šarží FN5579 u Prevenaru a A21CE120C u vakcíny Infanrix Hexa. „Státní ústav pro kontrolu léčiv přijal 22. listopadu preventivní opatření, které spočívá v pozastavení distribuce a výdeje a léčebného používání konkrétních šarží dvou léčivých přípravků z toho důvodu, že je potřeba prověřit podezření na možnou závadu z jakosti,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová

Dodala rovněž, že podle dostupných informací je velmi nepravděpodobné, že těm, kteří už byli dříve očkováni těmito vakcínami, by hrozilo nebezpečí nebo riziko zdravotních komplikací. Pozastavení distribuce a vydávání vakcín je podle ní standardní preventivní opatření. 

Denisa z Ostrožské Nové Vsi si po zkontrolování očkovacího průkazu všimla, že její dítě dostalo vakcínu právě z šarže, která se stahuje. „My jsme dostali prevenar v úterý a má to červené v místě vpichu, ale doufám, že to nic nebude,“ říká.

S telefonátem pediatrovi zatím vyčkává, jestli se vedlejší účinky po očkování nezhorší. Zarudnutí v místě vpichu ale patří mezi vedlejší účinky, na které pediatři po tomto typu očkování upozorňují.

„Zatím se nám neozval žádný rodič, který by vedlejší účinky hlásil. Já ani nevím, o jaké by se mělo jednat,“ sdělil ČT pediatr Jiří Zezulák z Prahy. O stahování vakcín se dozvěděl ve středu. „Přišel mi e-mail od České pediatrické společnosti, že máme vakcíny oddělit od ostatních a nechat je v lednici. Okamžitě jsme tak přestali s očkováním,“ popsal. Stejným způsobem se o závadnosti šarží dozvěděla pediatrička Marcela Čejková. Ihned po obdržení zprávy objednala šarže nové.

Vakcíny v „karanténě“

Stejné instrukce zveřejnil na svých stránkách dodavatel vakcín, společnost Avenier. Léčiva se podle něj nestahují, ale mají být umístěna zvlášť do „karantény“. Pro další vývoj mají pediatři sledovat jejich webové stránky.

Vakcínou Prevenar 13 se očkují kojenci a malé děti ve věku od šesti týdnů do sedmnácti let proti pneumokokovým infekcím. Hexavakcína je určena pro novorozence a obsahuje látky proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence B a onemocněním způsobeným bakterií Haemophillus influenzae typu B.