Žalobci vrátili případ psychiatra Cimického k došetření, u většiny podezření hrozí promlčení

Obvodní státní zastupitelství v Praze 8 vrátilo případ psychiatra Jana Cimického k došetření. Policie původně navrhla psychiatra obžalovat z 28 skutků znásilnění a vydírání, u více než 25 skutků ale podle zdrojů ČT hrozí promlčení. Policie nyní žádá další možné poškozené ženy, aby se ozvaly a připojily se k trestnímu řízení.

Městské státní zastupitelství ukončilo dohled případu se závěrem, že se jím má dále zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8.

„Z důvodu rozsahu věci, počtu skutků a jejich časový odstup od dnešních dnů bude muset obvodní státní zastupitelství podrobněji vypořádat otázku právní kvalifikace jednotlivých skutků s přihlédnutím k úpravě platné v době jejich spáchání a s tím související otázkou promlčení,“ konstatoval mluvčí žalobců Aleš Cimbala v tiskové zprávě.

Žalobci v Praze 8 pak na základě závěrů dohledu věc vrátili policii k došetření. „Policejní orgán bude tedy ve věci provádět další vyšetřování,“ doplnil Cimbala.

Kriminalisté navrhli obžalovat psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání v 28 případech v říjnu. Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016. Cimický loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

Poškozené ženy se mohou obracet na speciální telefonní linku policie 732 100 239.