O druhé Milostivé léto je velký zájem, dlužníci ale často nesplňují podmínky

Události: O druhé Milostivé léto je velký zájem (zdroj: ČT24)

Už měsíc se mohou dlužníci snadněji zbavit exekucí, a to díky druhé akci Milostivé léto. Podle oslovených poraden je zájem dlužníků velký, jen část z nich ale splňuje podmínky. Akce se vztahuje pouze na dluhy u veřejných institucí.

Byla samoživitelkou se čtyřmi dětmi v obecním bytě. Alimenty dostávala nízké, na příspěvek na bydlení nedosáhla. Dluhová spirála se roztočila. „Rozhodnutí, jestli zaplatíte nájem, na který ani nemáte celou částku, nebo dáte dětem najíst, bylo v podstatě jasné,“ říká paní Pavlína.

Desetitisíce, které dlužila, se postupně proměnily ve statisíce. Nakonec i s úroky v miliony. Nikdo z rodiny a přátel neměl o finančních problémech paní Pavlíny tušení. „Byla to pro mě prostě potupa, selhání, ostuda. Nechtěla jsem, aby něco takového věděli,“ tvrdí paní Pavlína.

Během prvního Milostivého léta váhala. Když ale přišla v září druhá šance, rozhodla se svou situaci vyřešit a vyhledala dluhovou poradnu. Právě na ty se letos obrací čím dál víc dlužníků.

„Denně mi volá několik lidí, kteří by chtěli Milostivého léta využít a chtěli by s tím pomoci. Nárůst oproti loňskému roku je třeba jednou takový,“ informuje dluhová poradkyně z neziskové organizace Člověk v tísni Lubomíra Hédlová.

Dlužníci se mají obracet na poradny

Ne každý ale splňuje podmínky Milostivého léta, akce se totiž vztahuje pouze na dluhy u veřejných institucí. Exekuce navíc musela být zahájena před 28. říjnem loňského roku. Dlužník pak zaplatí původní dlužnou částku (jistinu) a poplatek exekutorovi. Na úhradu přispívají i některé neziskové organizace z dárcovských fondů.

„Preferujeme klienty, kteří jsou zaměstnaní, kteří dluh v minulosti platili. Má smysl tyto klienty podporovat,“ tvrdí sociální pracovnice poradny pro lidi v tísni z Charity ČR Mariana Siváková.

Proces oddlužení může trvat i měsíc. Poradny proto na lidi apelují, aby se na ně obrátili co nejdříve. Exekutoři zase doporučují pohlídat si byrokracii. „Správný formulář vyplnit, odeslat a potom čekat na reakci od úřadu. Potom bych zdůraznila identifikační údaje, aby na to lidé nezapomínali,“ upozorňuje Eva Rajlichová, mluvčí Exekutorské komory. Šanci zbavit se obav z exekuce mají dlužníci až do konce listopadu.