Policisté na hranicích se Slovenskem zadrželi devět převaděčů

UDÁLOSTI: Kontroly na hranicích se Slovenskem (zdroj: ČT24)

Od půlnoci jsou obnoveny policejní kontroly na hranicích se Slovenskem. Zaměřeny jsou na sedmadvacet bývalých přechodů, jinudy není možné mezi oběma zeměmi cestovat. Opatření se tak dotýká i zelené hranice či turistických tras. Výjimky platí pro zemědělce, lesníky, myslivce nebo rybáře. Česko tak reaguje na zvýšený tranzit především syrských běženců. Od půlnoci zadržela policie přes 198 migrantů a devět převaděčů.

Překročení hranic v jiných než určených místech je považováno za přestupek, který bude možné pokutovat na místě až pěti tisíci korunami. Pokuta při případném dalším projednávání může vzrůst až na padesát tisíc korun. Do kontrol se zapojí na pět set policistů a šedesát celníků.

Když v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o dočasném obnovení kontrol kvůli nelegální migraci informoval, uvedl, že situace začala být kritická – policie zajistila od začátku roku už jedenáct tisíc osob. 

Strážníci hlídají sedmadvacet bývalých hraničních přechodů i zelenou státní hranici. Opatření zatím platí deset dní, ale Rakušan nevyloučil, že bude prodlouženo. Do jedné dvanáctihodinové směny bude zapojeno až pět stovek policistů a dalších šedesát celníků. Rakušan ve čtvrtek odhadl, že kontroly potrvají dva měsíce a poté se o nich bude jednat na evropské úrovni. Možností je také nasazení armády. 

Brífink ministra Vnitra Rakušana ke kontrolám na hranicích (zdroj: ČT24)

Hlavním cílem jsou převaděči, řekl Vondrášek

Policie v Jihomoravském kraji od půlnoci na čtvrtek odhalila 157 migrantů, uvedl ve čtvrtek odpoledne mluvčí policie Petr Vala. Podle něj se téměř třetina záchytů migrantů uskutečnila přímo na hraničních přechodech. „Jednalo se především o Syřany, kteří měli namířeno do západní Evropy,“ uvedl Vala.

Nadále tak podle něj platí, že Česko je pro tyto cizince zemí pouze tranzitní, ve které nechtějí zůstávat. Dodal, že byli zadrženi i převaděči. „Ti se na naše území v různých automobilech pokusili propašovat téměř sedm desítek cizinců, 28 migrantů pak bylo odhaleno ve vlacích,“ upřesnil Vala.

Při ranních kontrolách policisté společně s celníky v jednu chvíli odhalili dva převaděče, a to na hraničním přechodě Lanžhot – stará cesta, kdy se muži ve dvou sportovních vozech pokusili převézt čtrnáct cizinců. Mezi nimi byly i malé děti.

„Někteří migranti dokonce cestovali i v zavazadlovém prostoru. Kromě toho měl navíc i jeden z kontrolovaných řidičů pozitivní test na drogy,“ dodal mluvčí. Policie převaděče následně eskortovala na policejní oddělení, obviněni byli z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Oběma řidičům nyní v případě uznání viny hrozí několikaletý pobyt za mřížemi.

„Odhaleným nelegálním migrantům byl na hraničním přechodu cizineckými policisty vstup na naše území odepřen, museli se vrátit na Slovensko. Stejný osud potkal i skupinu 18 cizinců, kteří šli od našich sousedů po dálnici D2 směrem na Břeclav,“ doplnil Vala.

Policejní prezident Martin Vondrášek ke kontrolám na česko-slovenských hranicích (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Martin Vondrášek ráno sdělil, že do sedmé hodiny provedli policisté a celníci zhruba 3160 kontrol osob a přes dva tisíce kontrol vozidel. „Odepřeli jsme vstup asi dvacítce nelegálních migrantů a ve vnitrozemí jsme jich zajistili 99. V současné době máme zadrženo už devět převaděčů, naším hlavním cílem je totiž zabránit v činnosti těmto zločineckým převaděčským strukturám,“ řekl.  

„Pokud překročí nelegální migranti zelenou hranici, tak se jedná o nelegální přechod a jsou tedy omezeni na osobní svobodě. Převezeme je do Holešova, kde zjišťujeme jejich údaje a identifikujeme. Poté vystavujeme rozhodnutí a doklad, že musí Česko do třiceti dnů opustit,“ přibližuje pracovní postup policie náměstek ředitele policie České republiky Zlínského kraje, podplukovník Bohdan Varyš pro ČT situaci na hraničním přechodu ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. Dodává, že na hraničních přechodech dostanou lidé bez dokladů policejní výzvu v několika jazycích včetně arabštiny, že do země vstupují nelegálně a vyzývají je, aby se vrátili zpět na Slovensko.

Také ve středu dopoledne policisté zadrželi skupinu běženců, tentokrát nedaleko Lanžhota. Třicítka mužů, kteří cestovali dodávkou s maďarskou poznávací značkou, jsou podle svých slov Syřani, kteří míří do Nizozemska. Podobné zásahy mohou projíždějící řidiči vidět poblíž hranic téměř denně.

Redaktor ČT Martin Svatoň o nových kontrolách na hranicích se Slovenskem (zdroj: ČT24)

Rakušan: Zavedení kontrol se ukazuje jako účinné

Ministr vnitra označil opatření jako účinná. „Jedná se o reakci vlády, která nepřišla pozdě,“ zdůraznil. Kabinet podle něj vnímá obnovení kontrol na vnitřní schengenské hranici jako krajní řešení. O dalším možném prodloužení bude podle něj vláda jednat na svém dalším zasedání. 

Situaci na hraničním přechodu Lanžhot ve čtvrtek ráno sledoval reportér ČT Martin Svatoň. „Řidiči nemohou projet přímo po dálnici, ale policisté je svedou k bývalé celnici a vozidla rozdělují do dvou směrů. Jeden je určený pro kamiony, kde podezřelé prohledávají, a druhý potom pro osobní auta, kde nahlížejí i do prostorů dodávek. Podle jihomoravských policistů zatím od půlnoci tady na jižní Moravě nezajistili žádného migranta,“ popsal Svatoň.

Starosta příhraničních Tvrdonic Zdeněk Tesařík (nestr.) dočasné zavedení kontrol vítá. „Možná to mělo přijít daleko dřív, protože ta migrační vlna stále stoupá. Myslím, že občanům nevadí, že je třeba zastaví policie,“ domnívá se Tesařík.  

Kontroly ve vlacích

Že od půlnoci policisté zahájí kontroly, připomínaly již ve středu budky, které se objevily na hranicích. Podobné kontejnery byly umisťovány na hraniční přechody zejména tam, kde není žádné technické ani sociální zázemí pro policisty, vysvětlil mluvčí jihomoravské policie Petr Vala.

Policisté budou kontrolovat také mezistátní spoje mířící ze Slovenska. Vlaky proto budou nabírat zpoždění, a to v závislosti na jejich obsazenosti. Poslední zastávkou před českými hranicemi směrem do Moravskoslezského kraje je slovenská Čadca.

Primátor Čadce Milan Gura (nestr.) omezení nevítá. „Jsem v kontaktu s mnoha našimi starosty a primátory a my tento problém nepociťujeme,“ říká o migrační vlně Gura. Podle něj omezení hlavně zkomplikuje život místním, kteří překračují hranice třeba kvůli prací.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan o reakci Slovenska na obnovené kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Slovensko kontroly kritizuje

Slovenský parlamentní výbor pro obranu a bezpečnost ve čtvrtek projednával české rozhodnutí obnovit hraniční kontroly. Opatření už ve středu kritizoval slovenský premiér Eduard Heger. Podle něj se musí státy soustředit na ochranu vnějších hranic Schengenu. „V první řadě slovenský premiér rozhodnutí Česka považuje za nesprávné a unáhlené. Podle něj měla spíše česká vláda komunikovat než se uchylovat k unáhleným krokům,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Podle slovenského ministra vnitra Romana Mikulce kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru volného pohybu problém migrace nevyřeší. „Celý tento problém je problém vnější (schengenské) hranice, a to hlavně maďarsko-srbské hranice, kudy jde mnoho migrantů. Migraci je třeba řešit v zemích původu, nikoli v zemích po trase,“ prohlásil Mikulec ve středu před poslanci parlamentního výboru pro obranu bezpečnost.

Mikulec také řekl, že v pondělí bude o migraci jednat s kolegy ze sousedních zemí. V Budapešti budou rovněž v pondělí o situaci na hranicích jednat maďarský premiér Viktor Orbán, rakouský kancléř Karl Nehammer a srbský prezident Aleksandar Vučić . Navrhnout chce posílení vnější hranice Schengenu v Maďarsku. 

V návaznosti na Česko od čtvrtka zahajuje kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Země tak chce předejít tomu, aby převaděči obcházeli kontroly na českých hranicích cestou právě přes Rakousko.