TÉMA

Čadca

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Sníh ochromil dopravu. Kamiony blokovaly D1 ve směru na Brno, vlaky nabíraly zpoždění

Sněžení od rána komplikovalo dopravu na řadě míst republiky, zejména na východě země. Provoz na silnicích především na Vysočině a Moravě brzdily ráno nehody a kamiony uvázlé v kopcích. Dálnice D1 spojující Prahu a Brno byla na několika místech zablokovaná, tvořily se tam mnohakilometrové kolony. Hromadná doprava se potýkala s problémy v Brně, Ostravě či okolí Prahy. Některé vlaky zastavily pády stromů, a to včetně hlavního železničního koridoru na Slovensko mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 21:04|

Policisté na hranicích se Slovenskem zadrželi devět převaděčů

Od půlnoci jsou obnoveny policejní kontroly na hranicích se Slovenskem. Zaměřeny jsou na sedmadvacet bývalých přechodů, jinudy není možné mezi oběma zeměmi cestovat. Opatření se tak dotýká i zelené hranice či turistických tras. Výjimky platí pro zemědělce, lesníky, myslivce nebo rybáře. Česko tak reaguje na zvýšený tranzit především syrských běženců. Od půlnoci zadržela policie přes 198 migrantů a devět převaděčů.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 19:15|

Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:53|

Od jablunkovského incidentu uběhlo osmdesát let. Nacisté chtěli získat strategické Třinecko

Šlo o první a také předčasný útok druhé světové války. Od takzvaného jablunkovského incidentu v pondělí uplynulo přesně osmdesát let. K německo-polskému ozbrojenému konfliktu došlo v Mostech u Jablunkova na Třinecku, které tehdy patřilo Polsku. Němcům se jednalo hlavně o obsazení strategických tunelů na košicko-bohumínské dráze.
26. 8. 2019|