Senátorem za Ústí nad Labem se stal Martin Krsek

Senátorem ve volebním obvodu Ústí nad Labem bude historik Martin Krsek (SEN 21), získal 67,70 procenta hlasů. Jeho soupeř ve druhém kole, ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) dostal 32,28 procenta hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 18,53 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36,67 procenta. V obvodu Ústí nad Labem usilovalo letos o senátorský post devět kandidátů.

Krsek oznámil, že ještě před volbami začal pracovat na přípravě zákona o podpoře chudších regionů, v čemž chce pokračovat i po zvolení. „Jsem hrozně rád za ten výsledek, protože ten ukazuje, že je chybou pohlížet na Ústecko jako na ztracený region, kde mohou uspět jen extrémisté nebo populisté,“ řekl.

Jeho kampaň se podle něj obešla bez slibů, billboardů a bez uplácení voličů reklamními předměty. „Naopak se právě našla řada dobrovolných podporovatelů, kteří bezúplatně poskytli své ploty, auta na vylepení bannerů. Myslím si, že kampaň byla společná. Společná kampaň místních patriotů,“ zhodnotil Krsek.

Krskův protikandidát Nedvědický vítězi popřál, aby byl v horní komoře úspěšnější, než podle něj dosud byl v komunální politice. „Aby prosadil aspoň něco z toho, co sliboval,“ prohlásil Nedvědický.

V roce 2016 zvítězil v Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava za Severočechy. Ve druhém kole získal 57,89 procenta hlasů. Druhý skončil František Holešovský (za ANO). Voleb se tehdy zúčastnilo 11 kandidátů.