Senátorem v obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer

Senátorem v obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer (zdroj: ČT24)

Senátorem ve volebním obvodu Beroun zůstane Jiří Oberfalzer (SPOLU), získal 55,08 procenta hlasů. Dosavadní senátor tak porazil Janise Sidovského (LESSEN 21), který dostal 44,91 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 17,07 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,40 procenta.

Podle Oberzfalzera šlo o velmi vyrovnaný souboj a o vítězství nakonec rozhodly hlasy ve větších obcích. „Děkuji voličům, že neváhali jít i do druhého kola,“ řekl po sečtení výsledků. Podle něj i senátní volby částečně poznamenala současná zhoršená situace vlády. „Zatím nemám hlubší analýzu, ale určitě byla snaha udělat z voleb referendum o vládě, některé skupiny voličů hlasovaly proti mně jen proto, že reprezentuji koalici,“ dodal.

Oberfalzer začínal jako učitel matematiky a fyziky, počátkem 90. let byl šéfem tiskového odboru Hradu. Senátorem je nepřetržitě od roku 2004, od roku 2018 je místopředsedou Senátu. V horní parlamentní komoře vedl mediální komisi, později předsedal mandátovému a imunitnímu výboru. Letos byl znovu zvolen i do zastupitelstva Králova Dvora.

Producent Sidovský kandidoval do Senátu poprvé. „K čestnému boji patří i prohra, panu Oberfalzerovi proto blahopřeji a věřím, že bude zastupovat opravdu každého občana Berounska,“ uvedl Sidovský. Podle něj je možné, že za šest let bude opět kandidovat.

V prvním kole získal Oberfalzer 37,89 procenta hlasů, druhý Sidovský 29,92 procenta hlasů. V obvodu Beroun usilovali letos o senátorský post čtyři kandidáti.

V roce 2016 zvítězil v Berouně Jiří Oberfalzer (ODS). Ve 2. kole získal 63,14 procenta hlasů. Druhý skončil Bohumil Stibal (ANO). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.