Senátorem za obvod Most se stal Jan Paparega

Jan Paparega po vítězství v senátních volbách (zdroj: ČT24)

Senátorem ve volebním obvodu Most bude starosta Mostu Jan Paparega (ProMOST). Ve druhém kole senátních voleb získal 58,79 procenta hlasů. Neuspěla dosavadní senátorka Alena Dernerová (SD-SN), která dostala 41,20 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na webu volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 13,26 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 32,74 procenta.

Vítěz voleb řekl, že podle jeho názoru se ve druhém kole senátních voleb odrazily výsledky voleb komunálních. V obecních volbách totiž ProMost v mosteckém zastupitelstvu získalo 21 mandátů z 45. Voliči podle jeho názoru volají po změně. Lékařka Dernerová byla senátorkou dvě volební období.

Paparega se chce zaměřit na témata, která podle něj trápí Most a podobná města i v jiných krajích. „Je to takzvané téma nepřizpůsobivých osob,“ informoval. Jeho cílem je ztížit pobírání sociálních dávek, protože je přesvědčen, že je leckdo pobírá neoprávněně.

Dernerová sdělila, že se bude po odchodu ze Senátu věnovat svým pacientům. Pokud ji Paparega požádá, je připravena mu s novou funkcí pomoci.

Souboj Paparegy a Dernerové v prvním kole senátních voleb před týdnem byl těsný, mostecký primátor získal 31,59 procenta hlasů, Dernerová 31,36 procenta hlasů. V obvodu Most usilovalo letos o křeslo v horní komoře pět kandidátů.

V roce 2016 získala Dernerová (za S.cz) ve druhém kole 70,81 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Šlégr (za ČSSD). Voleb se tehdy zúčastnilo osm kandidátů.