Muž za schvalování ruské agrese na Ukrajině půjde před soud. Vyzýval k fandění Rusům

Státní zástupkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 obžalovala muže z přečinu popírání genocidy. Na sociální síti v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině v několika příspěvcích vyzýval k podpoře Rusů. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Věcí se nyní bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 9. V případě odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

„Státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 podala v tomto týdnu obžalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 9 na jednu fyzickou osobu pro jednání kvalifikované jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ sdělil ČT Cimbala.

Obžaloba se týká celkem čtyř příspěvků a výroků na sociální síti. „Veřejně schvaloval a snažil se ospravedlnit zločiny proti míru v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině,“ doplnil mluvčí.

Profil, ze kterého příspěvky pochází, je už zrušený. Podle státního zastupitelství ho předtím sledovalo poměrně velké množství odběratelů, kteří na příspěvky dále reagovali. Případem se zabýval i pořad ČT 168 hodin. V reportáži zaznělo, že příspěvky pocházejí z videa, na kterém mluví mladý muž. Profil, kde bylo video publikováno, měl název Mára Mára.

Muž si obvinění vyslechl 2. března, tedy necelý týden poté, co Rusko rozpoutalo válečný konflikt na Ukrajině. Jednalo se o jednoho z prvních lidí, kteří byli v souvislosti se schvalováním ruské agrese obviněni.