V obchodech v Česku našli v bednách s banány kokain. Na černém trhu by měl cenu 2,5 miliardy

Události: Zásilka kokainu v banánech (zdroj: ČT24)

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou našli v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Policie prověřila i další tři místa, kam zamířila stejná šarže banánů a odhalila další balíčky. Celkem tak zajistila 840 kilogramů drogy. Zásilka dorazila z Kolumbie a do Evropy se balíčky dostaly lodí zřejmě přes Hamburk.

Policie zveřejnila zásilku na svém Twitteru a zmínila, že zboží stejné šarže bylo distribuováno i na několik dalších míst v Česku. „Informace o zásilkách vedou mimo území České republiky, z toho důvodu využijeme institut mezinárodní policejní a justiční spolupráce,“ uvedla policie. 

Prášek byl slisován do podoby cihel v plastovém obalu. „Desítky těchto beden odhalil personál dvou supermarketů,“ uvedl redaktor ČT Vlastimil Weiner. Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha byla droga balena tak, jak obvykle bývá. „To znamená v kostkách, které jsou slisované a opatřené přebalem a označené logem,“ podotýká Weiner s tím, že v Jičíně takto našli 36 beden a v Rychnově šedesát. K zákazníkům v obchodech se bedny nedostaly.

Podle policistů jde o osmdesátiprocentní, a tedy vysoce kvalitní kokain. „Svět v poslední době čelí nadprodukci kokainu a zásilky tohoto typu jsou tak čtyřikrát až pětkrát do roka běžné v evropských zemích,“ uvedl Weiner. Gram kokainu se v Česku na černém trhu prodává průměrně za tři tisíce korun.

Podobný případ se stal také v dubnu 2015. Tehdy se v zásilce banánů v pražském supermarketu našlo přes sto kilogramů kokainu. V té době by takové množství drogy na ulici stálo až miliardu korun. V březnu 1999 policie ve skladu v Malém Borku na Mělnicku odhalila v zásilce sušeného ovoce 117 kilogramů kokainu.