V pražském supermarketu našli kokain mezi banány. Stál by miliardu

Praha – V zásilce banánů pro supermarket na pražské Zbraslavi se našlo více než sto kilogramů kokainu. Jedná se o největší zásilku v české historii, navíc nalezenou náhodně. Při volném prodeji na ulici by podle Národní protidrogové centrály dovezená droga stála až miliardu korun. Pravděpodobně však nebyla určena pro český trh.

Drogy našli skladníci obchodu v úterý. „Při vybalování zboží, které mělo následovat na pult, v krabicích objevily sáčky s bílým práškem,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. „U této bílé krystalické látky nám expertizy kriminalistického úřadu potvrdily, že se jedná o kokain. Po proběhnutí pravomocného odsouzení pachatelů dochází k tomu, že se drogy ničí,“ dodala mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Frydrych: Zásilka asi nebyla pro český trh

Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych předpokládá, že kokain neměl v Česku skončit. „Obvykle tyto velké zásilky nejsou určeny k pokrytí poptávky v ČR. My jsme totiž uživatelsky poměrně malý kokainový trh,“ poukázal. Je podle něj možné, že se do zbraslavského supermarketu dostal zcela neúmyslně. „Jedna z hypotéz může být omyl, případně logistická chyba na straně zločinu,“ podotkl šéf protidrogové policie. Upozornil, že většinou si drogoví překupníci zásilky vyzvedávají již v přístavech, nikoli v supermarketu.

Zásilka banánů obohacená o drogy přišla z Kolumbie. Pokud jde o samotný způsob transportu mezi banány, nejde o nic neobvyklého. Drogy se z Latinské Ameriky do Evropy často posílají se zbožím, které se rychle kazí – v ovoci, zelenině či mražených rybách. Kontejnery se totiž kontrolují rychleji a často i méně důkladně. Vzhledem k tomu není podle Jakuba Frydrycha možné dát do jednoznačné souvislosti pražský nález s objevem dalších 80 kilogramů kokainu v Paříži. „Směrů, ze kterých se k nám dostává kokain, je mnoho,“ poznamenal ředitel Národní protidrogové centrály.

Sto kilo kokainu ve španělském supermarketu:

Španělské úřady řešily případ velmi podobný tomu českému. V roce 2010 se podařilo najít 100 kilogramů kokainu uvnitř beden s banány, které měly jít do prodejen firmy Lidl v Madridu a několika dalších městech. Policii na ilegální obsah zásilky ovoce upozornil podle listu El País zaměstnanec jedné z prodejen, který vybaloval zboží, jež mělo být bezprostředně poté dáno do prodeje.

Policisté objevili ještě řadu balíčků v různých krabicích, které byly neporušené a s banány se jejich obsah nijak nepomíchal. Vyšetřovatelé podle deníku dospěli k závěru, že diskontní řetězec je v případu nevinně a kontraband si zřejmě z krabic nestihli vyzvednout pašeráci drog, kteří jej tímto způsobem přepravovali.

Policisté z protidrogové centrály na případu spolupracují s celní protidrogovou jednotkou, zatím nikoho neobvinili. Při kontrole ostatních beden z dané dodávky banánů se podle Kudláčkové další drogy nenašly.

Kokain v banánech si v Česku připisuje bílé prvenství

Odhalená zásilka kokainu patří k největším podobným případům v historii Česka, zatím poslední podobně velkou zásilku kokainu se policii podařilo odhalit v březnu 1999 po šestiměsíční operaci Vigo. Ve skladu v Malém Borku na Mělnicku bylo tehdy v zásilce sušeného ovoce 117 kilogramů kokainu. Nynější nález je ale podle mluvčí protidrogové centrály ještě větší, kokain je navíc kvalitnější.

K dalšímu velkému nálezu došlo v říjnu 1997; policie tehdy v Opočně na Rychnovsku odhalila 60 kilogramů kokainu za zhruba 120 milionů korun (později uváděno až 350 milionů korun) v nákladním voze s kolumbijskou kávou. Za organizování obchodu byl odsouzen majitel firmy Cafe Urban Václav Novotný-Urban na 14,5 roku vězení, propuštěn byl v roce 2009 po odpykání dvou třetin trestu.

Ve stovkách kilogramů se pak pohybovala hmotnost v případě několika zásilek heroinu. Loni v březnu celníci zadrželi 182 kilogramů heroinu v hodnotě téměř tři čtvrtě miliardy korun. Už v dubnu 1998 policisté zajistili 120 kilogramů heroinu, a dokonce 291,5 kilogramu téže drogy odhalili v prosinci 1993 ve spolupráci s německou policií celníci na bavorsko-českých hranicích.