Na Moravě bude ve čtvrtek silně pršet, za den spadne přes 50 milimetrů

Vydatný déšť se ve čtvrtek snese na východní část republiky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, podle které spadne za šest hodin přes 30 milimetrů srážek, za 24 hodin mohou být úhrny přes 50 milimetrů.

Výstrahu na vydatný déšť vyhlásili meteorologové pro celý Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj, pro okolí Králík v Pardubickém kraji a východ a severovýchod Jihomoravského kraje. Platit bude od půlnoci ze středy na čtvrtek rovných 24 hodin. Déšť budou také doprovázet bouřky.

Velké srážkové úhrny přesahující 30 milimetrů za šest hodin a 50 milimetrů za 24 hodin s sebou podle ČHMÚ nesou více rizik. Voda bude odtékat z krajiny a protékat přes silnice. Řidičům, respektive jejich autům, proto hrozí aquaplaning. Bude také snížená viditelnost. Meteorologové také apelovali, aby nikdo nevstupoval nebo nevjížděl do proudící vody a zatopených míst.

Podle předpovědi se i ve zbytku republiky může ve čtvrtek místy vyskytnout občasný déšť nebo přeháňka. Nejvyšší teploty budou poněkud nižší než ve středu, kdy může být v Čechách až kolem 26 stupňů Celsia. Ve čtvrtek bude maximálně 18 až 22 stupňů a na jihozápadě a západě republiky jen kolem 17 stupňů.