Státní zástupce požaduje přísnější tresty pro soudce Elischera. Za korupci je odsouzený na devět let

V kauze soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera žádá státní zástupce přísnější tresty. Za braní úplatků od vietnamské komunity kvůli ovlivňování soudních řízení si má Elischer odpykat devět let vězení a zaplatit peněžitý trest milion korun. Proti nepravomocnému rozsudku se odvolal rovněž odsouzený – nesouhlasí se svou vinou ani s uloženým trestem. O odvoláních bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.

Přísnějších trestů u všech obžalovaných se domáhá žalobce Vladimír Pazourek. Při hlavním řízení pro bývalého soudce Elischera požadoval jedenáct let vězení a stejný trest navrhoval i pro jeho přítele Nguyena Quoc Hunga, který podle obžaloby trestnou činnost organizoval. Hunga soud potrestal desetiletým vezením a vyhoštěním na neurčito. 

Městský soud v Praze loni uznal Elischera vinným ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněného přístupu do počítačového systému a z nadržování. Podle obžaloby od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům Hunga a v neveřejných rejstřících pro něj lustroval pachatele z řad Vietnamců. 

Soudce v několika případech podle žalobce zmírnil stíhaným vietnamským občanům za úplatek trest za drogovou kriminalitu. V jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na jeho nabídku. 

Stěžejními důkazy v případu jsou odposlechy. Nyní hrozí Elischerovi až dvanáctileté vězení. Od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu. V minulosti bývalý soudce odmítl, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Připustil, že Hungovi skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech šlo o informace veřejné.

Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Vedle Elischera a Hunga soud potrestal i dvě ženy vietnamského původu, které podle verdiktu poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajany za zprostředkování úplatků. Třem z Vietnamců uložil podmíněné tresty, jednoho poslal na tři roky do vězení.