TÉMA

Ivan Elischer

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

Soud zrušil další rozhodnutí v kauze soudce Elischera, píše Česká justice

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek nad Vietnamcem Nguyenem Quoc Hungem, který podle žalobce navedl soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera k ovlivňování odvolacích řízení. Případem se bude znovu zabývat pražský městský soud, informoval v neděli web Česká justice. Před týdnem portál napsal, že odvolací soud zrušil i rozsudek nad Elischerem.
23. 4. 2023|

Vrchní soud zrušil rozhodnutí v korupční kauze soudce Elischera

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozhodnutí v korupční kauze soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Případ se vrací na pražský městský soud, který v listopadu 2021 potrestal soudce za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování devíti lety vězení. Informoval o tom server Česká justice s odkazem na justiční databázi Infosoud.
16. 4. 2023|

Státní zástupce požaduje přísnější tresty pro soudce Elischera. Za korupci je odsouzený na devět let

V kauze soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera žádá státní zástupce přísnější tresty. Za braní úplatků od vietnamské komunity kvůli ovlivňování soudních řízení si má Elischer odpykat devět let vězení a zaplatit peněžitý trest milion korun. Proti nepravomocnému rozsudku se odvolal rovněž odsouzený – nesouhlasí se svou vinou ani s uloženým trestem. O odvoláních bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.
31. 5. 2022|

Soudce Elischer je vinen. Soud ho nepravomocně potrestal devíti lety vězení

Pražský městský soud potrestal devíti lety vězení soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování. Páteční rozhodnutí není pravomocné. Případným odvoláním by se zabýval Vrchní soud v Olomouci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 14:46|

Obžalovaný soudce Elischer v závěrečné řeči kritizoval porušení svých práv

Obžalovaný soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer ve čtvrtek po celý jednací den přednášel závěrečnou řeč ve své korupční kauze. Velmi podrobně se vyjadřoval ke všem pochybením, jichž se údajně dopustili policie, státní zástupci i soud. Zmínil porušení práva na spravedlivý proces či neobjektivitu soudního senátu. Kritizoval také povolení odposlechů, které patří ke stěžejním důkazům. V přednesu hodlá pokračovat v pátek.
23. 9. 2021|

Státní zástupce žádá pro Elischera jedenáctiletý trest. Údajně bral úplatky v drogových případech

Soudci pražského vrchního soudu Ivanu Elischerovi hrozí trest odnětí svobody na jedenáct let. Takový postih žádá státní zástupce Vladimír Pazourek. Soudce je obviněn z korupce. Obžaloba se týká také pěti mužů a žen, pro které podle obžaloby Elischer ovlivňovat trestní řízení. Údajný organizátor drogové kriminality, Nguyen Quoc Hung, je stíhán jako uprchlý.
7. 9. 2021|

Ústavní soud odmítl stížnost soudce Elischera. Domovní prohlídky byly podle usnesení v pořádku

Ústavní soud odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných osob. Stížnost zpochyňovala domovní prohlídky a sledování Elischerovy kanceláře, kritizovala postup policie, státního zastupitelství i justice v přípravném řízení. Soud stížnost po dvou letech od doručení označil za neopodstatněnou.
28. 12. 2020|

Nejvyšší soud zamítl Rathovu stížnost na soudce, kteří ho poslali za mříže

Nejvyšší soud zamítl stížnost Davida Ratha na podjatost soudců. ČT to zjistila z úřední desky soudu. Rath si stěžoval na to, že na senát vrchního soudu v čele s Pavlem Zelenkou byl vyvíjen tlak skrze mediální vyjádření prezidenta i bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve své stížnosti exministr žádal výslech vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové, Ivo Ištvana i Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:41|

Soud ukázal záznam, jak Elischer počítá peníze. Nejsou z úplatku, nevěřím bankám, vysvětloval obžalovaný soudce

Městský soud v Praze přehrál na líčení se soudcem Ivanem Elischerem záznam z kamer, na kterém muž obžalovaný z korupce přepočítává ve své kanceláři peníze. Obžaloba uvádí, že jsou z přímých úplatků, Elischer ale korupci odmítá a tvrdí, že měl u sebe hodně peněz v hotovosti, protože nevěří bankám. Na dalších záznamech se soudce Vrchního soudu v Praze baví se svým známým o trestech v kauze, kterou se zabýval Elischerův odvolací senát.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 19:19|

Elischer podal trestní oznámení na soud kvůli své vazbě

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer obžalovaný ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků podal trestní oznámení na senát pražského městského soudu. Stěžuje si, že ho soud v září nezákonně poslal do vazby.
11. 11. 2019|

Soudce Elischer opět míří do vazby. Údajně ovlivňoval svědky

Soud vzal v pondělí znovu do vazby soudce Ivana Elischera, který čelí obžalobě ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků. Soudní senát tak vyhověl návrhu státního zástupce. Vyšlo totiž najevo, že Elischer se před pondělním hlavním líčením snažil působit na jednu ze svědkyň prostřednictvím její advokátky. Elischer označil rozhodnutí o vazbě za pomstu.
16. 9. 2019|

Rozhodnutí v Elischerově senátu byla kolektivní, zastali se soudci obžalovaného kolegy

Rozhodování odvolacího senátu, kterému předsedal soudce Ivan Elischer, byla vždy kolektivní. U pražského městského soudu to řekli Elischerovi kolegové Ľubomír Klimáček a Tome Frankič. Odmítli také, že by je Elischer tlačil k nějakému konkrétnímu rozhodnutí. Elischer čelí obžalobě z ovlivňování některých odvolacích řízení, hrozí mu až 12 let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat v září.
9. 8. 2019|

Jeden z obžalovaných v kauze soudce Elischera přiznal, že předal peníze na ovlivnění trestu

Jeden ze spoluobžalovaných v korupční kauze soudce Ivana Elischera, doktor práv Mac Van Nhat, se v úterý v hlavním líčení přiznal, že předal údajnému organizátorovi korupce Nguyen Quoc Hungovi peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, kterého pak soudil Elischer. Zároveň ale uvedl, že Elischera nezná a že se Hung o soudci konkrétně nezmínil, když tvrdil, že přes své kontakty dokáže tresty zmírnit.
6. 8. 2019|

Uráží mě, že jsem hodnocen nevzdělanými v právu, ohradil se soudce Elischer proti obžalobě

Přečtením obžaloby začal u pražského městského soudu proces se soudcem pražského vrchního soudu Ivanem Elischerem. Ten se ostře ohradil proti obžalobě, podle níž za úplatky zmanipuloval několik odvolacích řízení. Popřel obvinění, že práci jeho senátu ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Zkritizoval postup a údajnou podjatost policie. Uvedl, že ho uráží, že správnost rozhodování vrchního soudu hodnotili „policejní kapitáni bez právního vzdělání“. Údajný organizátor korupce Nguyen Quoc Hung pak v hlavním líčení vypověděl, že se s Elischerem zná, ale že s obžalobou nesouhlasí a že nikomu peníze nedával.
5. 8. 2019Aktualizováno5. 8. 2019, 16:07|

Státní zástupce podal obžalobu na soudce Elischera kvůli údajnému ovlivňování soudních kauz

Státní zástupce podal v úterý obžalobu na soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a na dalších pět lidí. O posunu v případu, který se týká údajného ovlivňování soudních kauz, ve středu informoval mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 12:03|

Spojitost s nalezenými penězi soudce Elischer odmítá. Není na nich žádný otisk, upozornil

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer se exkluzivně vyjádřil pro Českou televizi o svém případu – policie jej viní, že bral úplatky a snižoval za to tresty v drogové kauze. Proti tomu, jak detektivové postupovali, podal ústavní stížnost. Tvrdí, že odposlechy z jeho kanceláře pořídili policisté nezákonně.
7. 11. 2018Aktualizováno7. 11. 2018, 22:40|

Soudce Elischer má další problém. Kriminalisté rozšířili jeho obvinění

Kriminalisté rozšířili obvinění soudce Ivana Elischera v kauze korupce a ovlivňování trestních řízení. Informaci ČT potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Nově je podle Cimbaly bývalému soudci pražského vrchního soudu Ivanu Elischerovi kladeno za vinu, že společně s druhým mužem nabízel nejméně ve dvou případech obžalovaným snížení trestu a poté, co jejich nabídku tyto osoby neakceptovaly, zvýšil jim v rozsudku vrchního soudu trest. Elischer je na svobodě od dubna, kdy ho pražský městský soud propustil z vazby.
9. 10. 2018|

Soud se obával, že se soudce Elischer může vyhýbat trestnímu řízení. Přesto ho musel z vazby propustit

Soudce Ivan Elischer obviněný z úplatkářství by se mohl vyhýbat trestnímu řízení – obával se toho pražský městský soud. Kvůli tomu měl Elischer zůstat ve vazbě. Vyplývá to z verdiktu, který paradoxně Elischera pustil letos v dubnu na svobodu. Soud to musel udělal, protože si žalobce nepodal stížnost. A jiné důvody pro vazbu pominuly.
15. 6. 2018|

Soudce Elischer pro ČT: Žádné peníze jsem nikdy nepřevzal

Soudce Ivan Elischer, kterého ve středu propustil soud z vazby, odmítá, že by přijal úplatek v souvislosti se svým rozhodováním na Vrchním soudu v Praze. Uvedl to ve svém prvním prohlášení ke kauze, které poskytl České televizi. Tvrdí, že vždy rozhodoval objektivně. Odmítá tak tvrzení policie, že přijal úplatek a nadržoval některým obžalovaným.
13. 4. 2018|

Soud pustil z vazby soudce Elischera. Za ovlivňování kauz mu hrozí až 12 let

Pražský městský soud propustil z vazby soudce Ivana Elischera stíhaného za přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení. Vyhověl mužově stížnosti. Elischer byl od poloviny března v pankrácké vazební věznici. Odpoledne byl propuštěn, dál bude stíhaný na svobodě.
11. 4. 2018Aktualizováno11. 4. 2018, 19:48|

Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce soudce Elischera, obviněného z braní úplatků

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí dočasně zprostil výkonu funkce obviněného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Ten čelí obvinění z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných. Od poloviny března je ve vazbě kvůli možnému pokračování v trestné činnosti nebo působení na svědky.
26. 3. 2018|

Elischerovy rozsudky nikdo nezpochybnil, upozornil předseda soudu. Obvinění ale považuje za závažné

Mimořádně závažné je podle předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše obvinění soudce Ivana Elischera. Ten je ve vazbě, policie ho stíhá kvůli údajnému zmanipulování případů, které rozhodoval. Bureš ovšem zároveň upozornil, že proti žádnému z problematických Elisherových rozsudků nepodali státní zástupci dovolání.
16. 3. 2018|

Soud poslal do vazby soudce Elischera obviněného z korupce, hrozí mu 12 let

Soudce Ivana Elischera, který je obviněn z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, poslal ve čtvrtek obvodní soud do vazby. Potvrdila to jeho advokátka Lucie Kýčková. Policie Elischera viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. Ministr spravedlnosti Pelikán jej dočasně zprostí výkonu funkce.
15. 3. 2018Aktualizováno15. 3. 2018, 18:07|