Soud pustil z vazby soudce Elischera. Za ovlivňování kauz mu hrozí až 12 let

Pražský městský soud propustil z vazby soudce Ivana Elischera stíhaného za přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení. Vyhověl mužově stížnosti. Elischer byl od poloviny března v pankrácké vazební věznici. Odpoledne byl propuštěn, dál bude stíhaný na svobodě.

„Soud vyhověl stížnosti pana obviněného proti vzetí do vazby. Neshledal důvody vazby, pro které byl do ní vzat. Skutečnost, že byl dočasně zproštěn výkonu funkce soudce, vylučuje, že by pokračoval v trestné činnosti. V současné době rovněž nehrozí, že by ovlivňoval svědky,“ sdělila mluvčí městského soudu Markéta Puci. 

Advokátka Elischera Lucie Kýčková rozhodnutí soudu přivítala. „Hodnotím to jako velmi pozitivní rozhodnutí. Předpokládám, že se soud ztotožnil s argumenty a námitkami, které jsme ve stížnosti proti vzetí do vazby podávali,“ řekla České televizi. 

Sedmapadesátiletému soudci pražského vrchního soudu hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. 

Detektivové při prověřování jiného případu narazili na informace, že někteří lidé z vietnamské komunity dokáží manipulovat s tresty na vrchním soudě skrze jednoho soudce. Kromě Elischera tak policie stíhá i pět Vietnamců.

Elischer se měl s vietnamským emisarem scházet přímo na soudě

Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem kriminalisté zadokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově soudu. Podle detektivů mu údajně předával informace z kauz, a to nejen ze svých. 

Policisté tvrdí, že soudce zjišťoval informace i z kauz svých kolegů. „Takto předal (…) informace o desítkách obviněných, obžalovaných i odsouzených osob, zejména pro jakou trestnou činnost jsou stíháni, odkdy se nacházejí ve vazbě a kde,“ píše policie o vztahu mezi oběma muži. 

Vyšetřovatelé tvrdí, že zdokumentovali jednání, na kterém Vietnamec soudci diktoval jména obžalovaných, kteří mají peníze a mohou za ovlivnění rozhodnutí soudu zaplatit. Mají také zato, že soudce rozhodoval s vidinou finančního prospěchu. Obvinili ho i z toho, že si nechal slíbit úplatky a ovlivnil některá trestní řízení. 

Kdo je ochoten zaplatit

Policisté například zaznamenali Elischerovu schůzku s Nguyenem ze začátku srpna loňského roku. Podle vyšetřovatelů se sešli odpoledne v kanceláři č. 127 Vrchního soudu v pražských Nuslích.

Během půlhodinového rozhovoru měl Nguyen nabídnout soudci minimálně milion korun za to, že ovlivní konkrétní odvolací řízení ve prospěch čtyř Nguyenových krajanů. Následně prý Elischer přislíbil, že se s případem blíže seznámí a sdělí, o kolik jim bude moci tresty snížit.

Další schůzka se dle policie měla na stejném místě uskutečnit o šest dní později. Tentokrát se soudce údajně sám optal, zdali Nguyen nezná někoho z okolí jedné obžalované ženy vietnamského původu, kdo by byl ochoten zaplatit, protože je prý schopen ji pustit z vazby a snížit trest na šest let.

O měsíc později pak podle vyšetřovatelů Elischer reagoval na Nguyenovo sdělení, že obžalovaná nemá nikoho takového, vyjádřením, že trest bez peněz zůstane nezměněn.

Detektivové pak kalkulují i s údajnými předávkami peněz, které dle nich měly směřovat k soudci. Například koncem října měl Nguyen údajně převzít od dalšího krajana přes tři miliony korun a dle policie pak o pár hodin později „neurčenou“ část Elischerovi předat v autě. Policisté mají přitom za to, že dokument s již ovlivněným rozsudkem v některých případech viděli Nguyenovi „klienti“ ještě před jeho vynesením. Jinak by prý nezaplatili.

Elischer zatím nesmí soudit

Z rozhodnutí ministra spravedlnosti je Elischer v současné době dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

Elischer tvrdí, že policie je v jeho kauze neobjektivní, podjatá a obstarala nezákonné důkazy. Kýčková už dříve uvedla, že policisté manipulovali v Elischerově kanceláři s věcmi a opakovaně nahlíželi do jeho pracovního počítače, odkud vzali několik protokolů o hlasování v trestních věcech.

Kýčková zdůraznila, že tyto dokumenty, které nyní tvoří součást trestního spisu, jsou tajné a podléhají zvláštnímu režimu. Policie podle ní navíc nedisponuje důkazem, kdy by chytila soudce s úplatkem v ruce. Tvrdí také, že se ani neprokázalo, že by si muž nějaké peníze vzal.

Elischer podle advokátky odmítá, že by nějaká řízení ovlivňoval i to, že by přijal nějaké peníze.

U pražského vrchního soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Jako člen odvolacího senátu se zabýval například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let.

Elischer v minulosti působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého Honzíka Rokose. Krajský soud za to poslal chlapcovu matku a jejího přítele na 24 a 20 let do vězení.

Řešil i kauzu zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili stamilionového podvodu. Většinu bývalých bankéřů, manažerů a podnikatelů zprostil krajský soud obžaloby. Odvolací senát se u většiny s tímto rozhodnutím ztotožnil.

Elischer v minulosti působil také jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci. Je členem běžeckého Athletic Clubu Ústí nad Labem. V roce 2017 zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

Soudce Ivan Elischer (druhý zleva)
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK