Policie obvinila soudce Elischera ze tří trestných činů, zajímá se o něj protimafiánský útvar

Pelikán bude rozhodovat o dočasném zproštění z funkce (zdroj: ČT24)

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovala v budově pražského vrchního soudu. V souvislosti s případem zadržela soudce Ivana Elischera, který se specializuje na závažnou drogovou trestnou činnost. Podle informací České televize už byl soudce obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování.

„Jakým jednáním se měl trestných činů dopustit, mi sděleno nebylo,“ uvedl předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš. Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu Elischer přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze. Zachytily to údajně odposlechy protidrogové centrály, uvedl web iRozhlas s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje z justice.

Podle serveru iDNES.cz je Elischer podezřelý, že si nechal slíbit úplatek nejméně jeden milion korun. Spolu s ním je v této věci obviněno pět Vietnamců.

Státní zástupci už navrhli, aby byl Elischer dočasně zproštěn funkce. Zabývat se tím bude ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Obviněného soudce může dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení stíhání. Soudce by po tu dobu pobíral polovinu platu.

Soudce lze za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Miloš Zeman souhlas se stíháním vyslovil.

Podle mluvčí vrchního soudu Simony Heranové policie od rána prohlížela jednu z kanceláří. Soudce ale podle ní nebyl zadržen v budově soudu. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. „Náš útvar zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Víc informací nyní poskytovat nebudeme,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.  

Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby nebo musí být propuštěna.  

V minulosti čelil trestnímu stíhání soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se ale s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost. 

U pražského vrchního soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Jako člen odvolacího senátu se zabýval například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let.

Elischer v minulosti působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého Honzíka Rokose. Krajský soud za to poslal chlapcovu matku a jejího přítele na 24 a 20 let do vězení.

Řešil i kauzu zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili stamilionového podvodu. Většinu bývalých bankéřů, manažerů a podnikatelů zprostil krajský soud obžaloby. Odvolací senát se u většiny s tímto rozhodnutím ztotožnil.

Elischer v minulosti působil také jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci. Je členem běžeckého Athletic Clubu Ústí nad Labem. V roce 2017 zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

Soudce Ivan Elischer (druhý zleva)
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK