Státní zástupce žádá pro Elischera jedenáctiletý trest. Údajně bral úplatky v drogových případech

Soudci pražského vrchního soudu Ivanu Elischerovi hrozí trest odnětí svobody na jedenáct let. Takový postih žádá státní zástupce Vladimír Pazourek. Soudce je obviněn z korupce. Obžaloba se týká také pěti mužů a žen, pro které podle obžaloby Elischer ovlivňovat trestní řízení. Údajný organizátor drogové kriminality, Nguyen Quoc Hung, je stíhán jako uprchlý.

Pražský městský soud obžalobu projednává od srpna 2019, závěrečné řeči začaly v pondělí. Ke slovu se zatím dostal státní zástupce a advokátka Elischera a Hunga Lucie Kýčková, která vinu svých klientů odmítá.

Elischer je obžalovaný ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování. Státní zástupce chce pro obžalovaného soudce Elischera jedenáct let vězení a půlmilionový peněžitý trest. 

Soudce má zákaz soudit

Soudce od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu. Policisty vyšetřující jeho kauzu označil za neobjektivní a podjaté. Zpochybnil také způsob, jakým si obstarali důkazy. Elischer si také stěžoval na státního zástupce a soudkyni.

Kromě Elischera se obžaloba týká pěti mužů a žen vietnamského původu. S Hungem se soudce údajně scházel i ve své kanceláři v soudní budově. Od července 2013 do dubna 2016 mu sděloval neveřejné informace z trestních řízení. Elischer připouští, že se s mužem zná, braní úplatků ale popírá.

Hung se po letošním propuštění z vazby nedostavil k soudu. Řízení se s ním proto vede jako s uprchlým. Jeho obhájkyně v úterý uvedla, že koronavirová opatření ve Vietnamu mu v současnosti neumožňují přicestovat do Česka.