Veletržní palác v Praze je po havárii vody uzavřený

Veletržní palác, jedno ze sídel Národní galerie Praha, který slouží i jako depozitář, bude po pondělní havárii vody uzavřen. Uvedla to mluvčí galerie Eva Sochorová. Uzavřena je i prodejna a zrušeny jsou i doprovodné programy. Lehce poškozeno bylo při havárii podle mluvčí jen jedno dílo.

„Snahou je otevřít palác pro veřejnost ve středu. Kavárna Kolektor je v provozu,“ upřesnila mluvčí.

V noci prasklo ve druhém podzemním podlaží paláce, kde se nachází část depozitáře, vodovodní potrubí. „V současné době je havárie pod kontrolou, byl uzavřen hlavní uzávěr vody, dále se tedy nerozšiřuje. Lehce poškozeno bylo pouze jedno umělecké dílo, u nějž rozsah škody zjišťujeme, poškození je však nepatrné. Ostatních exponátů se havárie nedotkla a jsou v bezpečí,“ sdělila mluvčí.

Hasiči v noci oznámili, že ze suterénu funkcionalistického paláce odčerpávají vodu, nejvíce ohrožené umělecké předměty vynesli ven. V suterénu bylo asi deset centimetrů vody. Na zásahu se podíleli dvě profesionální, dvě dobrovolné jednotky a hasičský útvar z Pražského hradu.

Národní galerie mnoho let mluví o potřebě nového centrálního depozitáře. Předloni už v soutěži vybrala zhotovitele projektu. Galerie plánuje, že stavba potrvá sedm let od zahájení projektu. Dříve uvedla, že stavba by měla vyjít na 1,3 miliardy korun.

Od dob, kdy NGP šéfoval Jiří Fajt, také prosazuje velkou rekonstrukci Veletržního paláce. Zřejmě ale nezačne dříve, než bude stát depozitář v Jinonicích. Mimo jiné proto, že do hotového depozitáře se musejí přesunout díla právě z Veletržního paláce, který kromě prostor pro stálé expozice a výstavy je také depozitářem.