Češi jsou štědří pod vlivem emocí. Pravidelné dárcovství se musí učit, míní zakladatel platformy Donio

Události, komentáře: David Procházka, zakladatel platformy Donio.cz (zdroj: ČT24)

Už v šestnácti letech si David Procházka uvědomil, že chce pomáhat ostatním. Založil platformu Donio.cz, která uspořádala více než tři tisíce sbírek v hodnotě přesahující 480 milionů korun. V rekordní sbírce se na platformě za jeden den vybralo 14 milionů korun na plicní ventilátor. Procházka se věnuje nejen praktické dobročinnosti, ale i jejímu výzkumu. Zjišťuje, jak Čechy naučit přispívat na dobročinnost pravidelně. Byl hostem Událostí, komentářů.

Když jako šestnáctiletý kluk stál Procházka ve frontě v lékárně, pomohl starší ženě doplatit léky, na které jí nezbývaly peníze. Uvědomil si, že pomáhání ostatním jej naplňuje. Později v osmnácti, už jako podnikatel vlastnící firmu na rozvoz květin, si uvědomil, že internet poskytuje příležitost začít s dobročinností ve velkém. 

Donio.cz je podle Procházky místo, které spojuje lidi, kteří potřebují pomoct, s těmi, kdo pomoci mohou. Za dobu existence platformy se díky ní ve sbírkách vybralo více než 85 milionů korun po tornádu na Moravě, 60 milionů korun na pomoc Ukrajině napadené Ruskem či přes 80 milionů korun na projekty pomáhající v pandemii covidu-19. Donio ale zprostředkovává pomoc i jednotlivcům, nemocným dětem, starým lidem v nouzi, zvířatům. 

David Procházka klade důraz na to, aby proběhla pečlivá kontrola, že peníze skutečně putují na dobročinné účely.

„Na začátku příběhu ověřujeme, že člověk je způsobilý k tomu, že třeba potřebuje danou věc, na kterou sbírá peníze. Kupříkladu vybíráte na nový invalidní vozíček, tak nám musíte doložit lékařskou zprávu, která potvrzuje, že ten vozík potřebujete. Na konci té sbírky se snažíme peníze posílat napřímo, například výrobci, který vyrobí vozíček, a ten vám ho potom pošle,“ vysvětluje Procházka s tím, že podobných bezpečnostních prvků má platforma více.

Příběh malého Nicolase

Jedna ze sbírek na dobročinném portálu pomohla také osmiletému Nicolasovi, který trpí dětskou obrnou, je ochrnutý na celou pravou polovinu těla, trpí epilepsií a dalšími onemocněními.

Jeho matka Ivana Úblová říká, že Donio pro ni představuje jednu z mála možností, jak získat pomoc: „Zdravotní pojišťovny nehradí pro handicapované děti kompenzační pomůcky nebo jakékoliv náročnější rehabilitace, které potřebují.“

Nicolas
Zdroj: ČT24/donio.cz

Nicolas bude opět potřebovat další pomoc dárců. V loňském roce s ním upadl řidič sanitky a zlomil mu levou nohu, kterou měl dosud zdravou. Chlapec musel podstoupit operaci, už osmou v řadě, a učit se znovu chodit.

Zhoršila se mu epilepsie a podle jeho matky hrozí rozpad kognitivních funkcí, jako je řeč a sluch. Stav Nicolase vyžaduje dlouhodobou léčbu a matce ubývají prostředky. 

Češi ve sbírkách přispívají emocionálně

Podle Procházky ukazují příběhy na platformě Donio, že Češi umí pomáhat a osud ostatních jim není lhostejný. Přesto se chce zaměřit na změnu v tom, jak Češi k dobročinnosti přistupují. 

„Děláme výzkumy v oblasti behaviorální ekonomie a toho, jak lidé na dárcovství pohlížejí. Máme data, která ukazují, že Češi jsou fantastičtí ve chvíli, kdy je na základě emocí v rámci urgentních případů rychle potřeba poslat peníze. Ale v kontinuální pomoci, kdy by si nastavili třeba dvě stě korun každý měsíc trvalý příkaz a přispívali systematicky na zlepšení nějaké věci, to jim tolik nejde,“ vysvětluje.

Podle Procházky je nutné naučit lidi tomu, že přispívat pravidelně je důležitá cesta.