Vláda znovu navrhuje Koudelku do generálské hodnosti. Zeman ho odmítl už šestkrát

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje jmenovat ředitele Bezpečnostní a informační služby Michala Koudelku generálem. O generálské hodnosti rozhoduje prezident republiky, Koudelku odmítl povýšit už šestkrát a činnost kontrarozvědky opakovaně kritizoval. Ve Strakově akademii se šéf BIS nicméně těší důvěře a v zahraniční dobré pověsti.

Premiér Fiala novinářům řekl, že kabinet na středečním výjezdním zasedání na zámku Štiřín odsouhlasil návrhy na povýšení několika lidí do generálské hodnosti. „Mohu potvrdit, že jsme schválili několik návrhů na jmenování generálů, které budou předloženy panu prezidentovi k podpisu. Mezi návrhy je i ředitel Bezpečnostní informační služby pan Koudelka,“ prohlásil.

„Na povýšení u příležitosti státního svátku 8. května vláda navrhne prezidentu republiky dalších jedenáct představitelů Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Vězeňské služby ČR a BIS,“ doplnila Strakova akademie.

Kritika z Hradu, podpora ze Strakovy akademie

Koudelka v tajných službách působí od začátku 90. let, má za sebou výcvik u britské i kanadské rozvědky a v čele BIS stojí od roku 2016, kdy ho do funkce jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prezident Miloš Zeman nicméně vládní návrh na Koudelkovo povýšení odmítl již šestkrát a před nedávnem se dal slyšet, že pokud bude o vyšší hodnost pro Koudelku usilovat i Fialův kabinet, zachová konzistenci a Koudelku odmítne i posedmé – práci BIS totiž hlava státu dlouhodobě kritizuje.

Ve Strakově akademii se naopak činnost zpravodajců těší důvěře bez ohledu na to, která strana zrovna stojí v čele vlády. Když Koudelkovi loni v létě vypršelo pětileté funkční období, rozhodl se kabinet Andreje Babiše (ANO) výběr ponechat na příští vládě a po letním vypršení Koudelkova funkčního období ho pověřil zastupováním ředitele do jmenování nového plnohodnotného šéfa.

Nový premiér Fiala navrhl jmenovat Koudelku řádným ředitelem. Šéfa BIS jmenuje vláda po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny. Ten návrh projednal počátkem února a schválil ho.