Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.

Výstrahu na mráz ve vegetačním období s celorepublikovou platností vydali meteorologové na noc z úterý na středu a na ráno – od půlnoci do osmi hodin. Týká se poloh pod 600 metrů. Výstraha na náledí bude platit již od devíti hodin v úterý večer do devíti ve středu dopoledne, ale týká se jen části republiky – celého Jihočeského kraje a Kraje Vysočina a jižní části Středočeského kraje zhruba po linii Příbram – Kutná Hora.

Náledí se vytvoří lokálně v polohách nad 500 metrů – tam, kde naprší, potom se vyjasní a začne mrznout. Meterologové varovali před zvýšeným rizikem dopravních nehod, doporučují nejen řídit, ale i chodit opatrně. Starší a hůře pohybliví lidé by měli omezit vycházení ven.

Výstraha na náledí
Zdroj: ČHMÚ

Noční mráz může poškodit vegetaci, v ohrožení jsou hlavně kvetoucí ovocné stromy. Kdo by chtěl škodám předejít, měl by zeleninu a nízké rostliny pokrýt světlou netkanou textilií. Stromy je možné postříkat drobnými vodními kapičkami, zpravidla před východem slunce. Pomoct může také dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu bezprostředně u stromů.

Mrazivé byly i některé předchozí noci. Naposledy vydal ČHMÚ výstrahu pro noc na pondělí, platila i v noci na neděli. Z předpovědi ale vyplývá, že noc na středu by mohla být poslední takto mrazivá.

V dalších dnech – i nocích – se bude postupně oteplovat. Celorepublikový průměr minimálních teplot by se počátkem příštího týdne měl dostat z nynějších minus 2 až na plus 7 stupňů Celsia. Čím dál teplejší budou i dny, maxima se budou na začátku příštího týdne pohybovat kolem 16 stupňů.

Počasí 20.–27. 4.
Zdroj: ČT24